DRETS D'AUTOR
Cultura 05/11/2011

És possible una SGAE catalana?

La conselleria de Cultura anima els autors a crear una societat de gestió amb seu a Catalunya. S'ha encarregat un estudi de viabilitat jurídica i econòmica.

Laura Serra
2 min
és possible una altra sgae? En moments convulsos per a la SGAE espanyola, hi ha veus que optarien per una alternativa.  A la foto, el Palau Bru, un edifici del segle XV al Barri Gòtic de Barcelona que és la seu de la SGAE a Catalunya des del 1994.

BarcelonaJa s'han fet els primers passos per crear una societat catalana de gestió dels drets d'autor. A l'estiu hi va haver una primera reunió multitudinària de músics i autors a la conselleria de Cultura per temptejar aquesta possibilitat i des de l'administració es van comprometre a encarregar un estudi a una prestigiosa firma d'advocats per tal de fer un informe de viabilitat econòmica i legal.

Legalment possible?

El ministeri de Cultura és qui atorga l'autorització a les entitats de gestió. A Espanya n'hi ha un total de vuit que abasten àmbits diferents (arts plàstiques, edició de llibres i premsa, etc) tot i que la SGAE representa el 70% del mercat dels drets. Com afirma el portaveu actual de la SGAE, Sabino Méndez, en una entrevista a l'ARA "és legítim fundar les societats de gestió que vulguis". "Quan es parla de monopolis, quedem parats", diu. Però, a més, l'Estatut català té un article que el dota de potestat per regular un registre de drets de la propietat intel·lectual.

Econòmicament viable?

Mentre Méndez afirma que és poc viable teixir una altra xarxa de recaptació com la que ha fet la SGAE –perquè "seria car i costós, i potser només es podria fer ara amb diners públics"–, hi ha veus que afirmen que no caldria. Lluís Cabrera, del Taller de Músics, assegura que "la SGAE fa servir mètodes de recaptació arcaics". En una societat de gestió moderna, "la xarxa és internet i els acords s'han de fer amb grans corporacions, televisions, ràdios i empreses d'internet en comptes d'anar a recaptar 3 euros a una perruqueria".

Per llegir la notícia completa, a l'ARA PREMIUM.

stats