DRETS D'AUTOR
Cultura 26/02/2013

El Govern obre la porta a crear una SGAE catalana

Es regula el registre d'entitats que gestionen els drets de propietat intel·lectual, un pas previst a l'Estatut i que és necessari per crear una societat de drets d'autor

L.s.
1 min
és possible una altra sgae? En moments convulsos per a la SGAE espanyola, hi ha veus que optarien per una alternativa.  A la foto, el Palau Bru, un edifici del segle XV al Barri Gòtic de Barcelona que és la seu de la SGAE a Catalunya des del 1994.

BarcelonaEl govern ha desplegat l'article 155 de l'Estatut, que dóna competències a la Generalitat en matèria de propietat intel·lectual per registrar i protegir els drets generats a Catalunya o les persones que hi tenen residència habitual. Amb el decret que ha aprovat avui el Govern, podrà autoritzar i revocar les entitats que gestionen els drets d'autor que actuïn majoritàriament a Catalunya, inspeccionar la seva activitat i disposar d'un inventari.

En definitiva, aquest és el pas previ que obre la porta a crear una societat d'autors catalana, una voluntat que el Govern ja havia anunciat i per la qual ja havia fet passes, tal com va avançar l'ARA (5/11/2011). El decret regula el registre d'entitats de gestió de drets de propietat intel·lectual i, segons el Govern, "respon al compromís amb artistes de diferents àmbits culturals del país". En qualsevol cas, la nova entitat catalana l'haurien de tirar endavant els mateixos creadors des de la societat civil.

Fins ara, a l'estat espanyol només hi havia vuit entitats de gestió, com la SGAE, la VEGAP o CEDRO. Catalunya, tot i que estava previst a l'Estatut, només tenia un registre de la propietat intel·lectual, però no un registre d'entitats de gestió col·lectiva d'aquests drets.

stats