Publicitat
Publicitat

Drets d'autor

La SGAE decideix dimecres el seu nou sistema electoral

L'assemblea general de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) votarà dimecres la reforma del seu sistema electoral, que, segons es desprèn dels resultats de les assemblees regionals celebrades fins ara, serà ratificada pels seus socis

Divendres passat van concloure les assemblees regionals que s'han celebrat per tot Espanya des del passat dia 17 i en les quals els socis han donat suport per unanimitat la proposta elaborada per la comissió de reforma electoral, segons fonts de la SGAE. Aquesta proposta, entre altres mesures, suposa ampliar el nombre de socis amb dret a vot dels actuals 8.220 a 20.881, un pas que l'entitat considera fonamental per al seu procés de refundació i democratització.

Han sigut els mateixos membres de la comissió –Maria Teresa Alfonso, José Miguel Fernández Sastrón, Achero Mañas, Víctor Manuel San José, Antón Reixa, Paloma Pedrero, Jaume Sisa, Enric Gomà, Manuel López Quiroga, Jordi Galcerán, Juan Ignacio Alonso, Manuel Marvizón, José Abraham Martínez i Antonio Onetti– els que han explicat en les assemblees la seva proposta de canvis estatutaris. Aquestes reformes han aconseguit el suport unànime dels socis a Aragó, Castella i Lleó, Canàries, Castella-la Manxa, Catalunya, Galícia, Sevilla i Balears.

Serà el proper dimecres quan l'assemblea general extraordinària es pronunciï finalment a Madrid sobre el nou sistema amb la vista posada en les pròximes eleccions a la junta directiva, que han estat fixades per al 16 de gener. Fins llavors, i perquè es compleixin els terminis previstos per la SGAE, caldria completar l'últim tràmit, l'aprovació dels nous estatuts de l'entitat per part d'un ministeri de Cultura en funcions.

Si així succeeix, aquestes eleccions se celebraran 6 mesos després de les anteriors, esquitxades per la investigació judicial oberta per un suposat desviament de fons en empreses vinculades a l'entitat i que va portar a la detenció de diversos dels seus exdirectius, entre ells Eduardo Bautista.

L'operació Saga va suposar un revulsiu per a la SGAE, que va iniciar a l'estiu un procés de renovació que vol culminar amb l'elecció d'una nova junta directiva amb un sistema més participatiu. I és que, en paraules d'un dels membres d'aquesta comissió, Antón Reixa, el sistema que regia fins ara les eleccions per elegir els dirigents de l'entitat de gestió era "fosc, viciat i pintoresc".

Segons José Miguel Fernández Sastrón, un altre dels membres de la comissió que va encapçalar una candidatura alternativa a les últimes eleccions, els anteriors estatuts "estaven fets perquè resultés gairebé impossible treure del poder els qui l'han exercit durant prop de trenta anys. Estaven molt blindats".

A més d'ampliar considerablement la seva base electoral, la proposta de reforma inclou la creació de la figura del vot social, al qual tenen dret tots els socis autors que hagin aconseguit una recaptació igual o superior al salari mínim interprofessional, és a dir, 650 euros, en els últims quatre anys.

Així, encara que es manté el vot ponderat (nombre variable de vots per soci en funció de la seva recaptació), el nombre de votants s'ampliarà substancialment en abaixar el límit a partir del qual s'hi té dret. Per dissenyar el sistema electoral, la comissió ha tingut en compte una dada rellevant, com és que aproximadament el 50 per cent dels socis no ha generat mai drets d'autor o ho ha fet un sol cop. L'eliminació dels avals i del vot delegat, la redistribució per col·legis dels 39 membres de la junta directiva i la limitació a un màxim de dos mandats (8 anys) de la presidència de la junta directiva són altres de les novetats de la proposta .

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT