Cànon digital
Cultura 15/07/2011

Sabadell reclamarà a l'SGAE que retorni l'import del cànon digital abonat des de l'any 2008

L'Ajuntament utilitzarà la Federació Catalana de Municipis per encoratjar altres administracions a seguir l'exemple

Acn
2 min

SabadellL'Ajuntament de Sabadell exigirà a la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) que retorni els ingressos abonats en concepte de cànon digital des de l'any 2008. El consistori va prendre aquesta decisió després que fa un any el Tribunal de Justícia Europeu determinés que aquest impost és contrari a la normativa comunitària i actualment està treballant per determinar quants diners podria reclamar. Aquest cànon es paga per compensar els autors i s'aplica en tots els suports d'emmagatzematge de còpies com DVDs, CDs o memòries USB.

L'Ajuntament ha explicat que utilitzarà la Federació Catalana de Municipis per encoratjar altres administracions a fer el mateix. El regidor de Cultura de Sabadell, Joan Carles Sánchez, ha explicat que actualment estan avaluant quants elements hi ha a l'Ajuntament "susceptibles d'emmagatzemar dades i veure quants tenien el cànon repercutit" per determinar quin import és el que el consistori pot reclamar a l'SGAE.

Sánchez ha recordat que fa un any que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va dictaminar que l'aplicació del cànon digital a les administracions públiques era contrari al dret comunitari. En aquell moment el consistori va començar a treballar per determinar les xifres que havia invertit en el pagament del cànon digital per poder exigir-li a l'SGAE la seva devolució.

Sánchez afirma que en el seu moment el consistori ja es va posicionar en contra de l'aplicació d'aquest cànon: "Quan fem programació cultural ja paguem els drets d'autor i no creiem que també els haguem de pagar pels aparells que emmagatzemen aquesta continguts".

Així mateix ha assenyalat que "s'hauria de separar el que és un ús lucratiu de les cançons del que es la difusió que en fa situació l'administració publica".

L'Ajuntament que lidera el socialista Manuel Bustos, que alhora presideix al Federació de Municipis de Catalunya, ha anunciat que difondrà aquest missatges a través d'aquesta entitat per encoratjar les administracions que recuperin el seu capital. "Els recursos de les administracions estan a la baixa i cada euro importa", explica Sánchez que considera que aquests diners podrien invertir-se en d'altres projectes de caràcter social, cultural o educatiu.

stats