MÚSICA
Cultura 08/02/2012

Sabina canta en català en el nou disc amb Serrat

Cinc anys després del seu primer treball conjunt, Joan Manuel Serrat i Joaquín Sabina publiquen La orquesta del Titanic. El disc inclou Dolent de mena, una cançó cantada en català pel músic d'Úbeda.

Joan Faus
2 min
Sabina canta en català  en el nou disc amb Serrat

MADRID.La orquesta del Titanic havia de ser només el títol d'una de les cançons del nou àlbum conjunt de Joan Manuel Serrat i Joaquín Sabina, però es va acabar convertint en el nom del disc i en la filosofia que impregna el segon treball comú dels cantautors del Poble-sec i Úbeda. En la presentació de l'àlbum, que ja és al mercat, Serrat i Sabina van reivindicar el paper de la música en una societat perjudicada per la crisi.

Serrat va explicar que el títol del disc és un homenatge als vuit músics de l'orquestra del Titanic que van seguir tocant mentre s'enfonsava el vaixell. "És una prova d'admiració a la nostra professió i una gran mostra de valor", va dir el cantautor català. I va afegir que l'enfonsament és una "metàfora d'aquest temps, d'aquesta societat".

Sabina va coincidir amb les paraules de Serrat. "Ensumo la desesperació de la gent, és una crisi molt gran, són xifres insuportables. La gent ho està passant molt malament, hem de seguir cantant perquè tinguin una cançó per recordar, ballar o plorar", va dir. Serrat s'hi va voler mantenir al marge, però Sabina va aprofitar l'ocasió per criticar les primeres mesures del nou govern espanyol. "La manera d'ocultar-se de Rajoy no és gaire sana. Han començat a fer coses que dos dies abans havien dit que no farien. Han estafat l'electorat", va assegurar Sabina.

En el nou disc, produït per Javier Limón, i amb col·laboracions d'Alejandro Sanz i Antonio Carmona, hi ha una sorpresa: Dolent de mena , una cançó en què Sabina s'atreveix a cantar en català. L'autor de Princesa va explicar que va decidir no cantar en castellà per primera vegada per "reivindicar la naturalitat amb què s'ha de parlar la llengua" i fer una cançó "inèdita" en un "idioma preciós", el català.

Quatre concerts a Catalunya

Tots dos es van alegrar de tornar a reviure la química conjunta sobre els escenaris. El 5 de març, a la ciutat argentina de Salta, començaran una gira que recorrerà la geografia americana i espanyola.A Catalunya, Serrat i Sabina oferiran quatre concerts: a Peralada el 24 de juliol, a Sant Feliu de Guíxols i a Tarragona el 7 i el 14 d'agost, respectivament, i al Palau Sant Jordi de Barcelona el 13 de setembre. Entre el març i el juny, faran 28 recitals a l'Argentina -18 a Buenos Aires-, dos a Xile, un al Paraguai i un a l'Uruguai. A continuació, es presentaran en 22 ciutats espanyoles i a l'octubre tornaran a creuar l'Atlàntic en direcció a Mèxic, on oferiran sis concerts.

També tocaran a la República Dominicana, Puerto Rico, els Estats Units, Costa Rica, Colòmbia, l'Equador i el Perú, on culminarà la gira el 4 de desembre.

stats