El TNC estrena l'obra maleïda de Josep Maria de Sagarra, 'Ocells i llops'

L'espectacle, protagonitzat per Carme Conesa, és la història d'una família de la burgesia de postguerra en decadència

El TNC presenta 'Ocells i llops', una de les obres menys conegudes de Josep Maria de Sagarra, que va ser un dels grans fracassos de públic i de crítica de l'any 1948, quan es van estrenar. Segons el director del TNC, Xavier Albertí, és complicat estrenar una obra que va estar "vinculada al fracàs" i que "va aguantar dos dies en cartell". Albertí ha destacat que "la història no ha sabut col·locar en el lloc que li correspon l'instint i la voluntat renovadora de Sagarra", que, influït pel teatre europeu i americà, va voler "renovar l'escriptura escènica que havia fet fins a la Guerra Civil", explica Albertí.

En aquests textos es veu la influència del teatre de Jean Cocteau, Eugene O'Neill o Jean-Paul Sartre, i s'allunyen del teatre popular que havia escrit Sagarra fins aleshores amb l'afany, "com va assenyalar el mateix escriptor, de 'fer un teatre més d'acord amb la meva consciència i amb el clima espiritual del nostre temps'", ha remarcat Albertí. L'obra es podrà veure a la Sala Petita del TNC del 19 de febrer al 6 d'abril.

'Ocells i llops' "relata la vida d'una família burgesa en decadència i de Lucrècia, una mare de família vídua que s'enfronta silenciosament als conflictes secrets dels seus tres fills", explica la directora de l'obra, Lurdes Barba. I afegeix: "L'obra toca temes com l'avortament, l'homosexualitat, la corrupció o la prostitució, temes difícils de veure en obres escrites a la segona meitat dels anys 40". 

Carme Conesa encarna Lucrècia. L'actriu ha definit 'Ocells i llops' com "una obra que té de tot: emoció, amor, la veritat, la sensació de justícia i sobretot la presència d'una heroïna de l'amor familiar i l'entrega als fills". A més de Conesa, també actuen a l'obra David Bagés, Nausicaa Bonnín, Llorenç González, Francesc Lucchetti, Jaume Madaula, Montse Pérez i Roser Tapias.

Més continguts de