Cultura 18/03/2015

Salamanca inaugura la nova seu del Centre Documental de la Memòria Històrica

L'antic edifici de la Tresoreria de la Seguretat Social acull el nou espai, amb 4.000 metres quadrats i una inversió de 10 milions d'euros

Agències
2 min
El secretari d'Estat de Cultura, José María Lassalle, la consellera de Cultura i Turisme de la Junta de Castella i Lleó, Alicia García, i l'alcalde de Salamanca, Alfonso Fernández Mañueco, a la inauguració de la nova seu del Centre de la Memòria Històrica a Salamanca / EFE

SalamancaLa nova seu del Centre Documental de la Memòria Històrica ha obert portes aquest dimecres a l'antic edifici de la Tresoreria de la Seguretat Social de la plaça dels Bandos de Salamanca. El secretari d'Estat de Cultura, José María Lasalle, ha explicat a la inauguració del recinte que espera que l'espai es converteixi en una "referència internacional" i en un "espai de reflexió i d'enteniment" respecte la Guerra Civil i la Transició. Les instal·lacions compten amb 4.000 metres quadrats i una inversió de 10 milions d'euros.

L'edifici aspira a ser "un centre pioner i de referència internacional, ja que no existeixen centres integrals d'aquestes característiques en altres països", ha declarat Lasalle. A més, ha afegit que el centre podrà servir de "model per a aquells països i societats que afronten processos similars de restitució i conciliació amb el seu passat més recent", en relació a l'etapa entre la Guerra Civil i la Transició.

L'alcaldessa de Salamanca, Alicia García, ha destacat la necessitat de "tancar la polèmica" de la sortida de documents cap a Catalunya i de "mirar al futur". Malgrat tot, ha demanat al govern espanyol que reclami a la Generalitat "la devolució d'aquells documents que no ha entregat als seus propietaris legítims". El Ministeri de Cultura va anunciar fa mesos que sol·licitaria el retorn dels papers de les associacions extingides, dels propietaris que no han estat localitzats o de les famílies que no vulguin reclamar-los a la Generalitat. És un capítol més d'una llarga polèmica. La Comissió de la Dignitat fa més de deu anys que batalla perquè els documents tornin a Catalunya. I considera que la reclamació del Ministeri és un menyspreu cap a les víctimes. L'última tramesa va ser el passat gener.

Després de tants anys, però, els qui van recollir els documents ja van ser els néts i besnéts de les víctimes del franquisme. El passat febrer la Generalitat també va reclamar la documentació trobada a l'Arxiu General Militar d'Àvila, referents a arxius que els nazis van decomissar de la seu de la Generalitat republicana a París el 1940, i que posteriorment van entregar al govern franquista.

L'estructura del nou espai s'organitza en diferents àrees funcionals, entre les quals es troba el dipòsit de fons bibliogràfic i museístic amb 1,5 de capacitat, tot i que el gruix dels fons documentals, conformat per un espai de 3,2 quilòmetres, continuarà a l'antic Arxiu de la Guerra Civil de Salamanca.

A aquesta part se sumen altres sales polivalents, de consulta de fons, centre de documentació i biblioteca, i àrea d'administració i serveis. Les dues primeres plantes acolliran l'exposició permanent del període entre la II República i la Transició, prevista per a la tardor, mentre que a la segona planta hi haurà la Sala Agustí Centelles, dedicada a exposicions temporals i amb una selecció de l'obra del fotoperiodista que dóna nom a l'espai.

Finalment, a la tercera planta s'ha ubicat la sala de consulta de la biblioteca i el Centre de Documentació, on es podrà consultar bibliografia i obres de referència sobre el període entre 1931 i 1982. El Ministeri preveu donar la llicència d'obres abans de que acabi l'any per a la tercera seu del centre, que acollirà més de 30 quilòmetres lineals de documents, tallers i laboratoris.

stats