El bigoti de Salvador Dalí segueix marcant les deu i deu

La Fundació Gala-Salvador Dalí carrega contra el jutjat de Madrid i la demandant per una exhumació "improcedent"

Cap incidència. L'exhumació de Salvador Dalí es va executar sense problemes i els forenses en van poder extreure diverses mostres de cabells, ungles, dents i dos ossos llargs per comparar l'ADN amb el de la demandant, Pilar Abel, que assegura que és filla de l’empordanès. El cos del pintor, que estava embalsamat, es conservava momificat i el bigoti marcava les deu i deu, tal com el va deixar el forense Narcís Bardalet. Un cop s'hagin fet les proves, que trigaran un o dos mesos, es retornaran les mostres extretes a la tomba del pintor, que es tornarà a obrir, però aquesta vegada en la intimitat.

La Fundació Gala-Salvador Dalí ha mostrat el seu malestar i considera que s'ha "violat la intimitat" del geni surrealista amb l'ordre que va dictar el jutjat número 11 de Madrid. "És una exhumació improcedent", ha criticat el gerent de la Fundació, Joan Manuel Sevillano, que ho ha justificat: "No hi ha cap indici que la pretensió de Pilar Abel tingui cap fonament, ja que l'únic que ha aportat és una manifestació notarial d'una senyora que diu que és amiga de la seva mare i que va afirmar que el seu pare era Salvador Dalí".

L'advocat de la Fundació, Albert Segura, també ha avisat que estudiaran "quines accions poden emprendre per exigir les responsabilitats" que s'hagin generat com a conseqüència dels "perjudicis i costos d'aquesta exhumació". I és que la Fundació al·lega que l'operació per extreure l'ADN els ha provocat unes pèrdues econòmiques pels costos del procés i per la cancel·lació de la venda d'entrades i reserves: com que en un principi s'havia de fer a dos quarts de deu del matí, quan el Teatre-Museu està obert al públic, dies abans, per precaució, la Fundació va anul·lar la venda d'entrades.

"Si el procés finalitza i es demostra que Pilar Abel no és filla de Dalí, reclamarem els costos de l'exhumació", ha continuat l'advocat, que també ha especificat que estudiaran si poden sol·licitar "la declaració d'un error judicial per reclamar a l'administració de Justícia responsabilitats patrimonials". I és que la Fundació considera que el jutjat de Madrid no va tenir en compte que al juliol cada dia passen 4.000 persones pel Teatre-Museu, que, a més a més, està protegit per la llei de patrimoni. "El dany no és econòmic, sinó moral", ha lamentat el secretari general de la Fundació, Lluís Peñuelas.

Els representants de la Fundació van carregar contra la decisió judicial perquè consideren que, abans d’empendre un acte “tan invasiu”, la jutge hauria d’haver comparat l’ADN de Pilar Abel amb el del seu germà o el del seu pare legal. I han assegurat que van utilitzar tots els mecanismes legals per intentar aturar l'exhumació, però que no van tenir més remei que "acatar la decisió judicial", segons ha assenyalat l'advocat.

Sense incidències

El procés per extreure mostres de l'ADN de Salvador Dalí es va allargar unes quatre hores i mitja, de les vuit del vespre a dos quarts d'una de la matinada, molt menys del que s'havia previst inicialment. Després de treure la llosa d'una tona i mitja que protegia la cripta on està enterrat el geni, els forenses van poder agafar cabells, ungles, dents i dos ossos llargs.

Peñuelas ha destacat que durant tot el procés es van "preservar en la mesura del possible la intimitat i la memòria" del pintor, i es va minimitzar l'impacte sobre l'edifici, que està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional. De fet, quan acabin les proves del laboratori les mostres agafades es retornaran al taüt del pintor.

El cos de Dalí, que el forense Narcís Bardalet va embalsamar el 1989, es conservava momificat i en bon estat, i tenia el bigoti marcant les deu i deu, tal com li agradava portar-lo a Dalí, que se l'arreglava amb una pasta hongaresa que es feia portar expressament. "Dalí serà una mòmia durant molts segles", va augurar emocionat Bardelet, molt cofoi amb la feina feta fa 28 anys.

Si finalment la prova de paternitat surt positiva, Pilar Abel podria reclamar la legítima a l'estat espanyol, que és l'hereu legal del llegat dalinià. El judici se celebrarà el 18 de setembre. 

Més continguts de