Cultura
Cultura 13/07/2013

Salvador Giner: "Sense l'IEC no podríem aconseguir la independència"

L'expresident de l'Institut creu que en un estat propi el català hauria de ser "hegemònic", i el castellà, "cooficial"

Acn
2 min

BarcelonaSalvador Giner es va acomiadar fa unes quantes setmanes de la presidència de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i va passar el relleu a Joandomènec Ros. Els seus anys de mandat han estat marcats per la defensa de la llengua, la cultura i les institucions catalanes. Giner reconeix que l'entitat "té idees polítiques", però "no és partidista", i creu que l'actitud "predominant" entre els científics i intel·lectuals de l'Institut és el compromís amb un estat propi. "Sense l'IEC no podríem aconseguir la independència", ha reblat, alhora que ha defensat que en una Catalunya independent el català hauria de ser "hegemònic" i el castellà, cooficial. La sentència del TC contra l'Estatut, la manifestació de l'11-S o els atacs constants conta el català són només alguns dels moments que ha viscut Salvador Giner des de la presidència de l'IEC.

L'expresident de l'IEC ha reconegut que han hagut de dedicar "molta atenció" a aquests conflictes, "quan ens hauríem pogut dedicar a altres temes". En aquesta línia, creu que la denominació de 'LAPAO' o la insistència per part de diversos sectors del País Valencià de defensar que català i valencià són dies llengües diferents "ve de lluny", i sempre hi ha antecedents al passat. Al seu entendre "són un pretext" amb una "lluita incansable".

Així, l'autonomisme, el sobiranisme o el separatisme són "matisos diferents sobre un mateix fenomen" que té uns "costos" i uns "enemics" que "mai ataquen frontalment". "No fan mai un atac frontal, buscaran el teu taló d'Aquil·les i, en aquest cas, el troben en l'autonomia cultural i lingüística", ha reblat.

El castellà, cooficial

Per l'expresident de l'IEC, el català en una Catalunya independent ha de ser la llengua hegemònica, i el castellà ha de tenir "estatus oficial, ha de ser cooficial". En aquesta línia, creu que s'ha de donar una "discriminació positiva" i un "avantatge històric, democràtic i culturalment justificable" al català, i la resta, "respectar-les activament, amb un tracte especial". Segons Giner, és "especialment important" que el català no es perdi a Barcelona, perquè li dóna "hegemonia política" i "visibilitat", i ha defensat que no hi ha un mapa que indiqui en quins punts està "més amenaçat", perquè els idiomes "no tenen geografia".

"Som i serem" estructura d'Estat

Giner ha defensat que l'IEC ja va néixer com una estructura d'estat l'any 1907, ja que es tracta "d'una acadèmia nacional reconeguda mundialment". "Ho som i ho serem", ha insistit. Per això, s'ha mostrat convençut que l'Institut serà l'"acadèmia nacional" en una Catalunya independent.

Quant al procés sobiranista que viu el país, el sociòleg creu que la institució ha d'intensificar l'activitat científica i que "no tot és mobilització al carrer". "Ara, a l'hora de manifestar-nos, hem d'anar a la capçalera", afegeix.

stats