RECONEIXEMENT LITERARI
Cultura 30/11/2011

Sampedro guanya el Premio Nacional de les lletres

L'escriptor i economista José Luis Sampedro ha estat guardonat amb el Premio Nacional de les lletres. Amb una dotació de 40.000 euros, es tracta del segon reconeixement literari més important de l'Estat.

Josep Lambies
2 min
Humil i modest, José Luis Sampedro és el nou Premio Nacional de les lletres.

BARCELONA.Ahir a mitja tarda un jurat presidit per Rogelio Blanco va concedir el Premio Nacional de les lletres espanyoles al novel·lista i economista de 94 anys José Luis Sampedro (Barcelona, 1917), un brillant escriptor i autor de títols tan aclamats com La sonrisa etrusca. No és la primera vegada que Sampedro és premiat amb un guardó. Fa poc més d'un any va rebre el Menéndez Pelayo, i la seva obra ha estat aplaudida amb distincions de la talla de l'Ordre de les Arts i les Lletres d'Espanya. Però en aquest cas li ha caigut un premi ben gros. Dotat amb 40.000 €, es tracta del guardó més prestigiós de l'Estat, després del Cervantes.

Encara que el seu èxit com a escriptor no va arribar fins als anys 80, pocs s'han atrevit a escatimar-li compliments. I això que Sampedro s'ha mostrat discret davant de tota reverència. El 1991, quan va ser nomenat membre de la Real Academia, va pronunciar el seu mític discurs Desde la frontera, que començava recordant el dia en què Pío Baroja es va definir com un "home humil i errant". Predicant amb l'exemple, ahir a la tarda no va acceptar pràcticament cap trucada i va ser feina de la seva dona, Olga Lucas, despatxar els mitjans. Tan sols es va posar en contacte amb la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, per dir: "Estic molt satisfet, molt content i moltes gràcies".

El nom de José Luis Sampedro s'ha fet sentir molt en els últims mesos. Després de prologar l'edició espanyola del supervendes Indigneu-vos!, Sampedro se'n va anar a fer bolos per les universitats de mig món. En cada ponència denunciava les atrocitats de la societat contemporània i carregava contra el capitalisme amb paraules com les que poc temps enrere s'havien llegit a l'assaig Economía humanista. Algo más que cifras. Davant de cada auditori recordava els canvis que s'han produït de punta a punta del planeta al llarg de l'últim segle. Ja ho deia aquell dia que glossava Baroja: "Jo sóc un home de fronteres".

stats