Cultura

Sant Jordi: cel net i optimisme en el sector del llibre

Els llibreters esperen vendre 1,5 milions de llibres en una diada assolellada. Albert Espinosa i Xavier Sala i Martín lideren el rànquing dels més venuts en l'últim mes

El sector editorial contempla amb optimisme la diada de Sant Jordi. La caiguda sostinguda del consum dels darrers anys s'ha aturat per primera vegada i això fa pensar a editors i llibreters que les vendes de llibres podrien pujar aquest any un 5%. L'any passat es van vendre 1,47 milions d'exemplars i es van facturar 19,2 milions d’euros, però les previsions dels llibreters apunten aquest any al milió i mig de llibres venuts. Després dels últims cinc exercicis de caigudes, en què s'ha perdut el 40% de la facturació, el president de la Cambra del Llibre de Catalunya, Patrici Tixis, creu que s'ha tocat fons. “Esperem que Sant Jordi ens ajudi a consolidar la tendència i no sigui una flor de primavera. Nadal ja va anar bé”, ha assegurat Tixis.

La previsió del temps de Miquel Bernis, el meteoròleg de l'ARA, pronostica un Sant Jordi assolellat, tot i algunes nuvolades de tarda a punts dels Pirineus. Farà una mica de fresca al matí, però temperatures altes cap al migdia. Els venedors de roses, per la seva banda, pronostiquen que per Sant Jordi es vendran 6 milions de flors, un 30% del total de les vendes de tot l’any. Pel que fa als preus, s’espera que es mantinguin i que les roses costin entre 3 i 4 euros. El 60% de les roses que es compraran a Catalunya provenen de Sud-amèrica i només un 5% de les roses de Sant Jordi són de producció catalana.

Si encara no heu fet la tria del llibre que voleu comprar, sou a temps a rebuscar o deixar-vos aconsellar pel Recomanador de l'ARA. Els llibres que arriben a Sant Jordi amb més possibilitats de triomfar són 'Estima el meu caos', d'Albert Espinosa, i 'És l'hora dels adéus', de l'economista Xavier Sala i Martín, que  lideren respectivament els rànquings ficció i no-ficció en català de l'últim mes segons la nova llista Librired. També és probable que estiguin entre els més venuts de l'últim mes les novel·les 'Algú com tu', de Xavier Bosch', i 'Un any i mig', de Sílvia Soler. El rànquing en castellà el lideren María Dueñas amb 'Destino. La templanza' i el cuiner Jordi Cruz amb 'MasterChef. Grandes platos para todos los días'. A les 6 de la tarda els llibreters faran públic el rànquing provisional de llibres més venuts.

Al llarg del dia els principals autors seran al centre de Barcelona signant llibres ( consulteu horaris). També us podeu acostar a la parada de l'ARA a rambla de Catalunya amb València: a més de conversar amb els autors de la casa (com Marie-Claire Javoy, Assumpta Montellà, Albert Om, Toni Soler, Xavier Bosch, Carles Capdevila i Jordi Planellas) també podreu aconseguir un val per a un mes d'ARA digital gratis. També podeu participar al concurs de fotografies de l'ARA, etiquetant imatges amb el 'hashtag' #llegirestimar

Per Sant Jordi, Catalunya s'omple d'activitats. Les biblioteques públiques han programat tot tipus de propostes culturals, però també organitzen una campanya de donació de sang. Les opcions de lleure van des de visitar  una exposició de fotografies de Jessica Lange fins a apropar-se al Palau Güell de Gaudí o als concerts de la diada. La Fàbrica Estrella Damm acull una quinzena de concerts i firmes de músics en el seu Sant Jordi Musical, mentre que l'ARA organitza un doble concert amb Mishima i Mazoni a L'Auditori. L'Ajuntament de Barcelona i el Palau de la Generalitat s'obren al públic. Aquí hem recollit 15 activitats per fer per Sant Jordi.

Més continguts de