Cultura 21/04/2012

Un Sant Jordi per salvar el sector

Jordi Nopca
2 min

Per Sant Jordi és tan tradicional la compra de llibres i de roses com la jornada prèvia de balanç estadístic, en què el Gremi de Llibreters i el d'Editors expliquen les expectatives del sector. Ahir s'hi va afegir l'estudi d'El Baròmetre de la Comunicació i la Cultura, presentat pel gerent de Fundacc, Joan Sabaté. El consum de llibres a Catalunya el 2011 mostra unes quantes dades positives: per primera vegada Catalunya supera el milió de lectors de llibres en català; un 61% de catalans llegeix llibres, i en els últims cinc aquest consum ha crescut un 8%; cal afegir-hi, però, que mentre els catalanoparlants fan un consum bilingüe de llibres, només un 9,5% de castellanoparlants llegeix llibres en català.

"Els hàbits de consum de la ciutadania són en general bons; no passa el mateix amb les dades de facturació, que no es corresponen", va advertir Sabaté. Antoni Daura, president del Gremi de Llibreters, va aportar les últimes xifres del sector que representa: "Durant el primer trimestre d'aquest 2012 hem fet una reculada d'entre el 3% i el 5%. Això s'afegeix a la caiguda de l'any passat i a la de l'anterior. Ens trobem amb índexs històrics de retrocés", va dir. Xavier Mallafré, president del Gremi d'Editors, no va defugir el catastrofisme de les xifres -els tres últims anys s'ha experimentat un retrocés de l'11% en la facturació- però va mostrar-se optimista de cara a la diada: "El Sant Jordi de l'any passat les vendes van caure un 20%. Enguany, el fet que no caigui durant la Setmana Santa i que sigui un dia feiner ens pot ser molt beneficiós. Espero que arribem a la xifra dels 18,5 milions d'euros, cosa que suposaria un increment del 10% respecte a l'any passat". Les prediccions de Daura van ser més prudents: "Confio que no reculem respecte al 2011. L'any passat en un primer moment vam pensar que vendríem més, però després vam haver de rectificar. Em quedo amb els 17 milions d'euros".

Centrats encara en Sant Jordi, Daura i Mallafré van recordar que aquest 2012 no serà una diada de fenomen únic. "Hi ha bons autors catalans i castellans amb novetat", va reiterar Mallafré poc abans que Sabaté donés les xifres de Fundacc: segons les dades de l'última setmana, la novel·la en català candidata a ser la més venuda aquesta diada serà L'avi de 100 anys que es va escapar per la finestra , de Jonas Jonasson; en castellà, les prediccions coronen el nou llibre d'Eduardo Mendoza, El enredo de la bolsa o la vida . "Durant Sant Jordi, només 4 de cada 10 llibres comprats són novetats -va recordar Mallafré-. Les vendes es concentren en un nombre de novetats petit; pel que fa als llibres de fons, com que l'oferta és tan gran la compra és molt diversificada".

stats