SANT JORDI
Cultura 28/04/2011

Els llibreters facturen 17 milions d'euros a Sant Jordi, un 10% menys del previst

La venda de llibres va augmentar a localitats turístiques, mentre que a l'àrea metropolitana de Barcelona va baixar entre un 30% i 40%. Els llibreters es mostren "raonablement satisfets", tenint en compte els condicionants de la diada

Acn
2 min

BarcelonaLa facturació dels llibreters aquest Sant Jordi ha estat d'uns 17 milions d'euros, entre un 8 i un 10% inferior als 19 milions d'euros amb què s'esperava poder tancar la jornada, segons dades del Gremi de Llibreters de Catalunya. L'augment de la venda de llibres a localitats turístiques no ha compensat el descens que hi ha hagut a poblacions grans, com les de l'àrea metropolitana de Barcelona, que han experimentat una reducció de la facturació en alguns casos d'entre un 30% i un 40%. Malgrat la disminució respecte les expectatives inicials, els llibreters es mostren "raonablement satisfets" si es tenen en compte els condicionants de la diada. A les ciutats de l'extraradi barcelonès ha passat el contrari que a les poblacions costaneres, com per exemple les de la Costa Brava, on algunes llibreries van experimentar un notable augment de la demanda habitual d'un Sant Jordi feiner.

El fet que la diada caigués en festiu també ha beneficiat les localitats pròximes a la capital catalana de comarques com el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental, que als seus clients habituals van poder sumar aquells veïns que treballen a Barcelona i rodalies i no van marxar del seu lloc de residència. Pel que fa a la resta de territoris, a Girona capital la venda es va mantenir a nivells similars a la de l'any passat, un fet que també es va repetir en general a les demarcacions de Tarragona i a Lleida.

A tot això, cal sumar el fet que els llibres més venuts de Sant Jordi, Si tu em dius vine ho deixo tot...però digue'm vine d'Albert Espinosa, en la categoria de ficció, i Indigneu-vos! de Stéphane Hessel, en la de no ficció i tant en català com en castellà, eren dels més econòmics. Des del Gremi de Llibreters creuen que la jornada ha constatat la tendència decreixent en la compra de llibres dels últims mesos a causa de la crisi que també està afectant el sector de les llibreries.

stats