Cultura
Cultura 03/09/2012

Santa Maria del Mar acull una missa en memòria de Josep Maria Ainaud de Lasarte

A la cerimònia hi han assistit el president de la Generalitat, la presidenta del Parlament i l'alcalde de Barcelona, entre altres personalitats

Acn
2 min
Missa en Josep Maria Ainaud de Lasarte / ACN

BarcelonaLa basílica de Santa Maria del Mar ha acollit aquest dilluns al vespre una missa en memòria de l'historiador Josep Maria Ainaud de Lasarte, traspassat el 9 d'agost. El cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, ha oficiat la cerimònia, a la qual han assistit el president de la Generalitat, Artur Mas, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, entre altres autoritats.

Les autoritats i desenes de ciutadans han acompanyat la vídua de l'historiador, Carme Agustí Badia. La cerimònia pública arriba després que la família d'Ainaud de Lasarte complís el seu desig de donar el cos a la ciència i l'acomiadés en una cerimònia privada. Ara la família ha volgut que tothom qui vulgui s'acomiadi de l'historiador amb una cerimònia pública a la basílica de Santa Maria del Mar.

El cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, ha celebrat la missa exequial, a la qual també han assistit la vídua, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, i el secretari general de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs.

La missa exequial s'ha celebrat seguint la voluntat de l'historiador, que va dissenyar-la personalment. L'única excepció ha estat la interpretació d'una cançó composta per Carme Karr, àvia d'Ainaud de Lasarte, a més d'una coneguda escriptora i periodista, responsable, entre d'altres, de la primera revista catalana per a dones, 'Feminal'.

El pes de la missa l'ha dut el cardenal Sistach, i les seves intervencions s'han anat intercalant amb un seguit de peces musicals interpretades per la soprano Teresa Garrigosa i un petit cor. La cantant Marina Rossell, que ha format part del cor, també ha interpretat una cançó en solitari.

Nascut el 13 de juny del 1925, Josep Maria Ainaud de Lasarte es va dedicar a la història, sobretot a estudiar personatges emblemàtics com Francesc Macià, Enric Prat de la Riba i Francesc Cambó, i de fets crucials per al país, com la Guerra de Successió, la Mancomunitat o el franquisme; però també es va dedicar al dret, la política i el periodisme. Va ser diputat del Parlament de Catalunya per Convergència i Unió del 1980 al 1984 i regidor de l'Ajuntament de Barcelona del 1987 al 1990, i va col·laborar en diferents mitjans de comunicació com TV3, TVE i Catalunya Ràdio.

Josep Maria Ainaud de Lasarte va ser reconegut pel Govern, el passat 4 de maig, amb la Medalla d'Or de la Generalitat, el màxim guardó que atorga la institució. La distinció va reconèixer la destacada trajectòria com a historiador d'Ainaud de Lasarte i la seva contribució rellevant a la continuïtat del país.

stats