Santi Vila veu un "fracàs de la política" el litigi per Sixena i rebutja que sigui un conflicte identitari

El conseller de Cultura defensa el seu intent frustrat d'arribar a un acord amb el govern de l'Aragó

El conseller de Cultura, Santi Vila, ha titllat aquest dimarts de "fracàs de la política" la situació del litigi per 97 obres originàries del Monestir de Sixena. "Lamento moltíssim que hàgim arribat a aquest punt. Jo sempre vaig advertir que ens hi podríem trobar. El més desitjable hauríem estat que haguéssim deixat els polítics fer política, i buscar acords", ha defensat el conseller abans de visitar una exposició sobre Pilar Aymerich a la Galeria Eude de Barcelona.

D'aquesta manera Santi Vila  defensava el preacord polític al qual ell havia arribat amb el Govern d'Aragó i que implicava el retorn d'aquestes 53 peces que avui s'han entregat com a pas previ per "parlar de patrimoni compartit". L'operació va ser vetada per ERC i per l'oposició del territori. Els "sentiments enardits per les dues parts van fer inviable un acord", ha dit. El conseller ha agraït a ERC el suport d'aquest dimarts a l'hora de lliurar 53 obres no catalogades a Aragó i evitar el retorn de 44 peces per evitar incomplir la legislació catalana. "S’han fet coresponsables d’aquestes decisions i ho agraeixo molt", ha dit. Tanmateix, ERC no ha fet explícit aquest suport, ja que el Govern només ha signat un acord per al no retorn de les peces de Lleida. La resolució per a la sortida de les del MNAC l'ha signat només el conseller. 

Vila ha afirmat: "Vull insistir i fer notar que no estem davant d'un conflicte identitari entre catalans i aragonesos". Ha insistit que es tracta d'un conflicte de jurisdicció civil per avaluar si la compravenda de les obres es va ajustar a dret o no: "Això no ha d'enfrontar territoris i és lamentable que pugui haver-hi algú interessat a enfrontar aragonesos i catalans".

El conseller s'ha mostrat convençut que la compra de les obres es va fer de bona fe per part de la Generalitat, i ha afirmat que si la sentència acaba sent ferma, es complirà: "Tant jo com el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i abans Artur Mas som persones honorables, sempre hem complert amb les lleis, quan són fermes s'han de complir". Mentrestant, la Generalitat esgotarà les vies jurídiques pertinents per continuar el que ha considerat una reclamació legítima. 

Segons el conseller, la titular del jutjat d'instrucció 1 d'Osca hauria pogut esperar a sentències definitives a l'hora d'ordenar devolucions "per no tensar l'ànim". Ha afirmat que "gent que segurament no ha trepitjat mai un museu ara són veritables garants i protectors de la cultura i el patrimoni a banda i banda". "Confio que aquest entusiasme i passió es tradueix en més gaudi pels museus i la cultura més enllà d’on s’exhibeixi", ha dit.