Santi Vila vol protegir els festivals de música

El conseller de Cultura confia a trobar "una estratègia" per evitar "ensurts" com l'anul·lació de la llicència del Nowa Reggae de Vilanova i la Geltrú

El conseller de Cultura, Santi Vila, es reunirà la setmana vinent amb l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, representants de les associacions de festivals i promotors musicals per analitzar conjuntament la millor "estratègia" per garantir la "màxima protecció" d'aquests esdeveniments a l’aire lliure.

Vila ha assegurat aquest dimecres que confia a trobar una estratègia conjunta entre la Generalitat, les administracions locals i el sector dels festivals musicals per mirar que  la sentència del TSJC que anul·la la llicència del festival Nowa Reggae a Vilanova i la Geltrú no estableixi un precedent que afecti aviat altres certàmens. "Si es fan les coses bé, d'acord amb els municipis i el sector", ha dit Vila, es trobarà la manera d’acotar la sentència a aquest cas concret i per tant d'evitar nous "ensurts".

El conseller ha anunciat una reunió la setmana vinent amb representants de diversos festivals musicals catalans, bàsicament festivals d’estiu que se celebren a l’aire lliure i que podrien patir les conseqüències de la sentència del TSJC. Vila no ha volgut entrar al detall del camí que es pot seguir. No obstant això, sí que ha avançat la seva convicció que "ens equivocaríem" si en afrontar aquesta qüestió es té en compte únicament la perspectiva de qui té competència en l’autorització de festivals.

D’altra banda, el conseller ha defensat que la majoria de festivals "fan les coses bé" i "s'adeqüen a la normativa". Vila ha admès que en esdeveniments que ocupen places i/o carrers "hi ha limitacions que s’han de resoldre" i que històricament s’ha fet "i s’ha fet bé". Així mateix, ha valorat que la ciutadania acostuma a comprendre "les solucions de compromís" adoptades en esdeveniments a l’aire lliure, en què conviuen els interessos dels organitzadors i assistents amb els dels veïns de la zona.

"El Govern defensarà el paper transcendental que juguen els festivals de música a l'ecosistema cultural català. Són estratègics i entre tots analitzarem l'estratègia que ens ha de servir per protegir aquests esdeveniments", ha afegit Vila. El conseller de Cultura ha recordat que actualment es fan "més de 360 festivals al país, que sumen un milió i mig d’espectadors i que tenen un pressupost global que supera els 60 milions d’euros, amb un impacte econòmic molt important al territori". "No perdem de vista aquesta perspectiva perquè podríem lesionar uns esdeveniments que són uns aparadors que projecten creativitat i talent", ha dit el conseller.

Més continguts de