Art

Santiago Calatrava, a l'Hermitage de Sant Petersburg

El museu rus ha adquirit la maqueta del World Trade Center Transportation Hub i dues pintures de l'arquitecte valencià. Calatrava és objecte d'una exposició temporal formada per escultures cinètiques, estructures suspeses, plànols arquitectònics i maquetes

La maqueta del World Trade Center Transportation Hub i dues pintures de Santiago Calatrava enriqueixen des d'avui la col·lecció permanent del cèlebre Hermitage de la capital imperial russa, que a més ha dedicat al valencià la seva primera exposició sobre arquitectura. "Sant Petersburg, la ciutat dels ponts, no podia imaginar un millor començament per al cicle d'exposicions contemporànies i d'arquitectura Hermitage 20/21", ha declarat el director del Museu Estatal de l'Hermitage, Mikhaïl Piotrovski. En la seva opinió, "Santiago Calatrava i la seva transcendental exposició constitueixen un pont extraordinari entre l'arquitectura vuitcentista de Sant Petersburg i l'actual segle XXI".
Escultures cinètiques, maquetes mòbils, estructures suspeses, plànols de arquitectònics, ceràmiques i pintures de Calatrava componen l'exposició desplegada als salons de Nicolau, al cor del Palau d'Hivern dels tsars de Rússia.

El primer arquitecte que exposa a l'Hermitage
"Aquesta exposició és un gest de gran gosadia", ha dit Calatrava després de ser preguntat sobre què significa per ell ser el primer arquitecte que exposa a L'Hermitage. El director del museu li ha replicat: "L'arquitectura i l'enginyeria també són art".
Segons el parer de la comissària d'aquesta mostra, Cristina Carrillo de Barnús, l'exposició a l'Hermitage "ofereix una visió excepcional de Calatrava i de la seva constant recerca d'un llenguatge individual, ja que per a ell l'arquitectura, com la literatura o la pintura, ha de ser un art autobiogràfic ".
Segons ella, tant les obres seleccionades com el disseny de la pròpia exposició reflecteixen "la importància del moviment en l'obra de Calatrava". "En comptes de concebre l'edifici com un mineral o una roca, ho comparo amb el mar i les seves onades en moviment o amb una flor els pètals s'obren a l'alba", va dir l'artista en una recent trobada amb Cristina Carrillo de Barnús.