Música
Cultura 27/12/2019

El primer concert íntegre de Carles Santos sense el compositor

El Teatre Lliure encetarà el 2020 amb el concert 'Piturrino fa de músic', dirigit per Francesc Prat

Núria Juanico
2 min
Carles Santos (1940-2017) serà recordat avui en l’espectacle SE’NS N’HA ANAT EL SANTos AL CEL al TNC.

BarcelonaEl Teatre Lliure celebrarà l'entrada del 2020 amb un concert, però no hi sonaran ni valsos ni la Marxa Radetzky. Per primera vegada, una obra del compositor Carles Santos –que va morir just fa dos anys– es representarà íntegra sense ell. Els artífexs d'aquesta iniciativa són David Albet i Francesc Prat, que s'han aliat per portar a escena Piturrino fa de músic en dues funcions, el 3 i el 4 de gener, al Teatre Lliure de Montjuïc. "Quan en Santos era viu ja li dèiem que seria l'única peça d'ell que tocaríem quan ja no hi fos –explica Albet–. Sort que en Xavier Piquer va preservar-ne la partitura. La resta de les obres de Santos són bastant impossibles de recuperar".

Piturrino fa de músic és la primera cita d'un cicle del Lliure, titulat Artefactes musicals, a través del qual el teatre vol acollir propostes que combinin la música i l'escena. "Busquem formats híbrids no convencionals i que aquestes cites es converteixin en una tradició", assenyala el director del Teatre Lliure, Juan Carlos Martel. Amb Prat a la direcció musical i Jordi Masó al piano, el concert reproduirà de forma fidedigna l'obra creada per Santos i estrenada el 2009 dins el cicle Radicals Lliure. "El repte més gran era fer Santos sense Santos i traduir aquella urgència de vida que tenia ell sense que hi sigui. Ell va obrir molts horitzons i camins, és important que aquelles portes segueixin obertes", destaca Prat.

Sexe i religió: un Santos en estat pur

Al pianista Jordi Masó se li ha encarregat la tasca de posar-se a la pell de Santos. "Els intèrprets ens posem les disfresses que calguin", diu Masó, que defensa que amb aquesta obra es pot prendre "les mateixes llicències que amb una peça de Beethoven". Si bé a Piturrino fa de músic el teatre és menys explícit que en altres obres, segons Prat el públic es trobarà amb moments inesperats. "Aparentment la situació és estàndard, però musicalment d'estàndard no en té res. Són 21 números inconnexos però amb vincles entre ells", subratlla el director musical.

"És un Santos en estat pur, inclou els temes típics de la seva obra com la religió i el sexe", afirma Albet, que ha coordinat el concert. Musicalment, Piturrino fa de músic és una composició minimalista, repetitiva i amb peces de repertori tradicional com el pasdoble. La transgressió s'obre pas a través d'objectes sonors com una serra mecànica, una trituradora, un mirall que es trenca i petards.

Des que Santos va morir, l'escena teatral catalana l'ha recordat amb concerts i espectacles que reivindiquen l'esperit transgressor i l'entusiasme enèrgic que el caracteritzava. A principis del 2018, el Lliure va muntar Un Santos (sense el Santos), una festa escènica amb artistes que hi van treballar com a convidats. El Teatre Nacional de Catalunya també va retre-li homenatge amb el concert SE’NS N’HA ANAT EL SANTos AL CEL, dirigit per Jordi Oriol i amb la participació de Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC).

stats