Cultura 16/03/2012

De Sarandon a Clooney: 7 actors americans detinguts per defensar causes polítiques

Diverses estrelles de Hollywood s'han distingit per demostrar en públic el seu compromís polític. Alguns han acabat a comissaria acusats de desorde públic

Efe
2 min
Susan Sarandon

WashingtonLa detenció de George Clooney per manifestar-se davant l'ambaixada del Sudan a Washington afegeix el "solter d'or de Hollywood" a la nòmina d'actors arrestats per causes sociopolítiques, com Jane Fonda, Martin Sheen i Vanessa Redgrave.

Hanoi Jane (Fonda)

La imatge de Clooney emmanillat i amb una barba canosa mentre se l'endú la policia fa recordar aquelles icòniques fotografies de l'arxiu policial en què una jove Jane Fonda amb el puny alçat, quan era ferma detractora de la guerra del Vietnam –se la va anomenar "Hanoi Jane"–, va ser detinguda el 1970 a la duana per portar un carregament de fàrmacs. Posteriorment es va descobrir que eren vitamines i no podia ser acusada de narcotràfic.

Al cap d'uns anys, Jane Fonda va abandonar l'activisme i es va consagrar als vídeos d'aeròbic, després casar-se amb el magnat televisiu Ted Turner.

Feminista i propalestina: Vanessa Redgrave

Vanessa Redgrave, a més de deixar anar un discurs pacifista en guanyar el seu Oscar, va ser detinguda en una manifestació a l'ambaixada del Vietnam als Estats Units. Les seves causes també han comprès la defensa de Palestina i el feminisme.

Martin Sheen, proper al comunisme

Martin Sheen va mostrar la seva simpatia pels règims comunistes i la seva oposició a la guerra del Vietnam, cosa que va completar amb el protagonisme d''Apocalypse Now', de Francis Ford Coppola, un dels retrats més crus i filosòfics del conflicte.

També va ser detingut a Nova York el 1996, amb vint persones més, quan un presumpte viacrucis va acabar convertit en manifestació antinuclear davant de la seu del Riverside Research Institute. Un any després, Sheen i set persones més van ser arrestades durant una protesta per una causa més pintoresca: els drets dels recol·lectors de maduixa a Califòrnia, majoritàriament d'origen llatí.

La parella Sarandon-Robbins, la consciència d'Amèrica

Susan Sarandon i Tim Robbins es van convertir als 90 en la consciència de Hollywood, en recriminar al govern nord-americà en plena cerimònia dels Oscars la retenció de 267 haitians amb VIH refugiats a Guantánamo.

Robbins mai va arribar a ser detingut, però Sarandon sí que va ser acusada de desordre públic el 1999 durant una protesta a Nova York després de la mort de l'emigrant africà Amadou Diallo pels trets de quatre policies.

Sean Penn, defensor de Chávez

Un altre actor compromès, Sean Penn, s'ha posicionat per causes com els drets dels gais, la guerra de l'Iraq, la defensa del president veneçolà, Hugo Chávez, o Haití, tot i que ha estat detingut per altres causes més prosaiques, com agressió a fotògrafs o comportament violent.

Daryl Hannah, la sirena compromesa

Daryl Hannah, la sirena d''Un, dos, tres... splash', va ser una de les últimes a apuntar-se a aquesta llista, encara que per causes mediambientals, ja que l'agost passat va ser detinguda al davant de la Casa Blanca per manifestar-se per la construcció d'un oleoducte entre el Canadà i els Estats Units.

stats