SECTOR EDITORIAL

La Federació del Gremi d'Editors d'Espanya xifra en 200 milions d'euros les pèrdues per pirateria

Les vendes del sector editorial cauen un 7% a Espanya durant el 2010

"Si no tenim un marc legal que protegeixi la propietat intel.lectual, d'aquí a vint anys estarem parlant que, un cop a Espanya, hi va haver una indústria editorial important que aportava l'1% al producte interior brut (PIB) i que tenia 30.000 llocs de treball fixos i altres tants indirectes ", ha assegurat Antoni Comas, el nou president de la Federació del Gremi d'Editors d'Espanya

La crisi econòmica "ha arrossegat" finalment als editors espanyols, les vendes van baixar el 2010 un set per cent, motivat en part per la menor facturació de llibres de text, que l'any passat va baixar al voltant d'un deu per cent. Aquestes "estimacions" les ha facilitat avui el director executiu de la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya (FGEE), Antonio María Ávila, i el nou president d'aquesta, Antoni Comas, en una trobada informativa a la seu d'Efe i en què ha quedat clar que, "si no s'atura la pirateria, el sector editorial pot desaparèixer a mitjà termini".
Encara que les dades del comerç interior del llibre corresponents a 2010 no es tanquen fins al mes de maig o juny, les estimacions que estudien els editors situen les pèrdues en un 7% i les previsions "més optimistes parlen d'un 4%", ha assenyalat Àvila.
Per primera vegada, els editors s'enfronten a "una baixada anòmala" que es mira amb preocupació en un sector que no sol tenir grans guanys en temps de "bonança econòmica", però al qual les crisis tampoc l'afectaven gaire. "Han canviat les tornes i patim la crisi econòmica per les restricció al consum i la baixada d'ingressos que han experimentat els professionals, que són els més grans compradors de llibres", ha afirmat el president de la FGEE. Àvila creu que, al costat de "l'alentiment del mercat", les caigudes que han sofert les vendes de llibres de text, a causa de les polítiques educatives de les comunitats autònomes, que en alguns casos apliquen la gratuïtat, "arrosseguen a la resta del sector" .
Els freqüents canvis de plans educatius han fet pujar el preu mitjà del llibre i perjudiquen les editorials especialitzades. Algunes d'elles "han pledejat amb el Ministeri d'Educació per l'últim pla que es va aprovar. Han guanyat al Tribunal Suprem un recurs de responsabilitat patrimonial per haver-los obligat" a preparar nous llibres "quan ja tenien impresos els anteriors", ha dit Àvila, que no ha donat xifres d'indemnització perquè "la demanda l'han plantejat les empreses".
També "s'ha notat molt" la restricció de la despesa pública en biblioteques, que es va posar en marxa amb la llei del llibre. La retallada procedeix tant de les comunitats autònomes com del Ministeri de Cultura.
No obstant això, l'any passat l'exportació va funcionar bé i va pujar el 5,8%. La xifra final es quedarà en el 3,8%, si no es tenen en compte les publicacions gràfiques, ha comentat Àvila. "Amèrica ha respost molt bé i, si no han pujat més les xifres globals, és perquè segueix caient la venda de fascicles a Europa", va afirmar el director de la FGEE, que també ha afegit que la facturació de llibres "vinculats a l'ensenyament de l' espanyol, ha crescut un 40%".
El 2011 les previsions d'exportació segueixen sent "optimistes" perquè els editors "s'estan bolcant a vendre fora". El febrer d'aquest any les vendes a l'exterior van pujar "un 20 per cent més que el mateix mes del 2010", ha indicat Àvila. En el mercat àrab també hi ha bones expectatives i, aquest any, els editors espanyols han participat "per primera vegada" a la fira del llibre d'Abu Dhabi, on el 2012 Espanya serà país convidat.
Pel que fa a la implantació del llibre digital, Espanya està "més endarrerida que els Estats Units, però no més que altres països europeus", ha afirmat el director executiu de la FGEE. "Les vendes no són les desitjades, però és un problema general", ha afegit Comas.
Tots dos van fer èmfasi en que el procés de digitalització "no és barat". Digitalitzar un llibre li pot costar a l'editor "uns 100 euros". Les editorials estan fent "un esforç molt important a invertir més capital i, de moment, no hi ha retorn", va subratllar el president. De moment, els editors situen les pèrdues per pirateria a "200 milions d'euros", encara que no hi ha xifres exactes. "El que sí que hem notat cada vegada més és que la majoria de les novetats editorials arriben a la xarxa. Sembla que les capten en l'enviament de l'editorial a la impremta", va afirmar Àvila. L'anomenada llei Sinde és, "com totes les lleis, perfeccionable", però pot servir per combatre la pirateria, van assenyalar els responsables dels editors, per qui "el problema" de la societat espanyola és "l'absolut menyspreu" que té a la feina del sector cultural. EFE.