Cultura
Cultura 10/06/2011

Jorge Semprún rep l'Ordre de les Arts i de les Lletres

El govern espanyol ha concedit el reconeixement a l'escriptor a títol pòstum. González-Sinde l'entregarà demà a la família, en el funeral que tindrà lloc a París

Efe
2 min

MadridEl Consell de Ministres ha concedit avui a títol pòstum l'Odre de les Arts i de les Lletres espanyoles a Jorge Semprún. El vicepresident del govern, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha destacat que va ser un escriptor universal, un intel·lectual "de cap a peus" i una persona "magnífica". La condecoració, que va ser una proposta de la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, vol reconèixer la carrera literària de Semprún i la seva tasca d'ambaixador de la cultura espanyola per tot el món. González-Sinde viatjarà al funeral que tindrà lloc demà al Liceu Enric IV i farà entrega del títol a la família.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Rubalcaba ha recordat la intenció del govern de concedir-li l'Ordre a Semprún abans de la seva mort, però ha expressat que "desgraciadament no ha pogut ser". També ha lloat la seva figura: era una persona "amb una vàlua extraordinària, coratge cívic, un intel·lectual de cap a peus, compromès també amb la política, que va patir molt i va decidir explicar els seus patiments al conjunt de la humanitat perquè va ser un escriptor universal, per intentar que el que li va passar no torni a passar mai més".

Rubalcaba també ha recomanat als ciutadans que llegeixin els seus llibres, perquè "estan plens de valors, pràctiques democràtiques i coratge cívic". Amb l'Ordre de les Arts i les Lletres, es reconeix l'extraordinària carrera literària de Semprún, a través de novel·les, assajos i llibres de memòries en què ha aprofundit en els esdeveniments més importants d'Espanya i Europa del segle XX. Això l'ha convertit, segons el govern, en un dels grans embaixadors de la cultura espanyola al món.

stats