LES ESTRENES DE LA SETMANA
Cultura 05/01/2012

Guy Ritchie "Sherlock Holmes és un superheroi"

Realista "Hollywood és un negoci. Aquestes són les regles del joc i jo les accepto" Intel·ligent "Si fas que la gent guanyi diners, després rebràs moltes ofertes i això et permetrà desenvolupar una certa creativitat"

Patrícia Puentes
2 min
Guy Ritchie en un dels escenaris del rodatge de Sherlock Holmes: juego de sombras.

LOS ANGELESEl cineasta britànic Guy Ritchie (Hatfield, 1968), director de films com Lock & Stock (1998) i RocknRolla (2008), estrena avui Sherlock Holmes: juego de sombras . És la segona entrega de l'última franquícia sobre el detectiu creat per Arthur Conan Doyle i també la segona que dirigeix l'exmarit de Madonna.

Què tenia la primera Sherlock Holmes per fer-lo decidir a sumar-se a una proposta tan comercial?

Ja de petit estava molt fascinat amb aquest personatge. M'havien proposat fer altres franquícies, però jo no m'hi havia mostrat gaire receptiu per diversos motius. Però la de Sherlock Holmes em va cridar l'atenció perquè m'interessava el protagonista i perquè tenia moltes ganes de tornar a treballar i fer-ho d'una manera comercial.

D'alguna manera va reinventar aquest personatge, però també es va reinventar a vostè mateix.

Hollywood és negoci i jo vaig crear negoci. Aquestes són les regles del joc i jo les accepto. Són el que són. Però és cert que, si fas que la gent guanyi diners, rebràs moltes ofertes i això et permetrà desenvolupar una certa creativitat.

Els llibres de Conan Doyle contenien certs ingredients que li van facilitar l'adaptació cinematogràfica?

Pensi que Sherlock Holmes va ser el primer a fer arts marcials a Occident. Estava estudiant baritsu , una mena de jujutsu, quan a Europa no se n'havia sentit a parlar. És un exemple més de fins a quin punt Conan Doyle va saber preveure cap a on es dirigien l'entreteniment i la cultura de masses i un altre dels motius pels quals m'interessava aquesta història. Sherlock Holmes és un superheroi intel·lectual que viu al món real, algú que no ha de dur capa ni calçotets a sobre les mitges. Va disfressat com un cavaller britànic del segle XIX.

Per què va triar Robert Downey Jr. per interpretar-lo?

Vaig parlar sobre ell amb el productor Lionel Wigram i a tots dos ens va semblar molt evident que el Robert tenia característiques paral·leles amb el personatge. A més m'agradava moltíssim que fos nord-americà.

Per què?

Perquè no deixa de ser molt Doyle el fet de tenir atractiu transatlàntic. Va permetre que la narrativa no es quedés en una cosa massa provinciana. La narrativa de Conan Doyle estava molt per davant perquè les seves novel·les són anteriors al moment en què la gent va començar a explicar grans històries internacionals d'abast criminal. I jo vaig sentir que havia d'estar a l'altura.

Parli'ns de Jared Harris, que interpreta el paper de Moriarty.

Ja li havia donat la feina quan vaig descobrir que de fet sap boxejar. Això li dóna credibilitat a l'escena de lluita amb Holmes, que vam fer en un pla seqüència, la qual cosa feia que no poguéssim mentir gaire. Veure boxejar algú que no en sap és com veure una noia tirant un roc o un home blanc intentant ballar; no vull caure en estereotips, però hi ha certa manca de coordinació.

stats