Publicitat
Publicitat

MÚSICA

Maria del Mar Bonet: "Algun dia se li donarà la importància que va tenir"

S'homenatgen els 50 anys dels Setze Jutges

S'inauguren uns jardins amb el seu nom a Via Agusta-Pg. Bonanova i es descobreix una placa a l’antiga seu del Centre d’Informació Catòlica Femenina on va fer el primer recital

La cantautora Maria del Mar Bonet i l'escriptor Josep Maria Espinàs reflectien a les seves cares la felicitat d'un reconeixement, senzill, però homenatge al cap i a la fi, realitzat avui a un moviment musical, la Nova Cançó, i als seus impulsors, Els Setze Jutges , sense els quals Bonet ha reconegut que "encara estaria a casa" amb la seva guitarra.

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha inaugurat avui al barri de Sarrià dels Jardins dels Setze Jutges i ha descobert una placa en homenatge a la Nova Cançó a l'edifici, a Sant Gervasi, que va acollir fa 50 anys el primer recital públic sota la denominació de Nova Cançó. Als actes han assistit set de Els Setze Jutges, entre ells un dels seus fundadors, Josep Maria Espinàs, i una de les "jutgeses" que es va incorporar més tard, la cantautora mallorquina Maria del Mar Bonet, que ha qualificat de "impagable" la tasca dels primers membres del moviment musical català sorgit en la dècada dels 60. Bonet ha reconegut que, "sense ells, sense la seva empenta, sense les seves ganes, jo no hauria sortit de casa i encara estaria allà amb la meva guitarra". "Algun dia se li donarà la importància que va tenir, la gran tasca que van fer per la cultura i la llengua d'aquest país", ha declarat la cantautora mallorquina, establerta al barri de Sarrià de Barcelona.

Espinàs ha repassat algunes de les anècdotes de la fundació del moviment i dels seus primers passos, "que no tenien la intenció de fer una carrera professional" i ha revelat que, encara que inicialment només eren 3 "jutges", van decidir posar-se de nom "Els setze jutges "perquè" volíem arribar a aquesta xifra ".
Un altre dels motius del nom va ser que "evidentment, ningú podia dubtar amb aquest nom que érem catalans". "El nostre èxit no va ser particular, sinó que hem aconseguit que tanta gent hagi cantat en català i que, després nosaltres, ningú dubtava de cantar en català", ha subratllat Espinàs.

L'escriptor i articulista ha fet riure els presents a l'acte quan ha recordat una anècdota d'un recital que va oferir al Palau de la Música al costat de Raimon.
"La censura de l'època va deixar el nostre repertori en tres cançons de Raimon i tres meves. Sortim a l'escenari i Raimon va cantar els seus tres cançons, després jo les meves. Ens retirem i vam tornar a sortir a l'escenari. Llavors, Raimon va tornar a cantar les mateixes tres cançons i jo les tres meves. A la tercera vegada que repetim les tres mateixes cançons el públic va entendre que ens havien censurat les altres ", ha rememorat Espinàs. "Avui fa riure, però ....", ha conclòs.

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT