L'artista palestina Shuruq Harb guanya el premi de videoart de la Fundació Han Nefkens i la Fundació Antoni Tàpies

Rebrà 15.000 dòlars per produir una obra que es podrà veure a la Tàpies i en quatre museus internacionals més

L'artista palestina Shuruq Harb (Palestina, 1980) ha guanyat el premi Fundació Han Nefkens - Fundació Antoni Tàpies Video Art Production Award i rebrà 15.000 dòlars per produir una obra de videoart. A més del director de la Fundació Antoni Tàpies, Carles Guerra, el jurat del guardó era format pels directors de quatre museus internacionals més, on s'exposarà la peça a partir de l'any 2020: el Centre d'Art Contemporani NTU de Singapur, Wiels a Brussel·les, el Museu
d'Art i Disseny Contemporani de Manila i el Centre d'Arts Jameel a Dubai.

Segons el jurat, Shuruq Harb destaca per la seva capacitat de "generar coneixement a partir d'una realitat viscuda en conflicte". "La seva incisiva realització cinematogràfica proporciona una lectura crítica de l'existència contemporània –diu també l'acta del jurat–. Una reflexió poètica sobre la producció d'imatges i com aquesta s'utilitza en zones de conflicte. La seva pràctica, singular, és alhora matisada i complexa". Com si fos un manifest, Han Nefkens defineix així la feina de la seva fundació: "Ajudem els videoartistes internacionals a produir obra nova que exposem en institucions internacionals de tot el món amb les quals col·laborem". Cada any la fundació valora l'obra d'uns 150 artistes d'arreu del món proposats per una xarxa de 'scouts', dels quals surten els guanyadors d'aquest i altres guardons que organitza".

Han Nefkens qualifica de "còmplices" els museus i institucions amb què teixeix aliances i assegura que li agrada mantenir una relació "personal" amb els artistes guardonats. "Som una fundació «boutique»", bromeja Nefkens, per explicar com vetlla per les necessitats dels artistes premiats. "Donem un suport fet a mida als artistes", subratlla.

El Fundació Han Nefkens - Fundació Antoni Tàpies Video Art Production Award té en compte la qualitat de l'obra i també "les necessitats", com diu també Nefkens, que pot tenir un artista que treballa en un context difícil com pot ser el de l'Afganistan i l'Iran. "Ens agrada dir que donem el millor del nostre temps", afirma la directora de la Fundació Han Nefkens,  Hilde Teerlinck. Com a història d'èxit, tots dos posen com a exemple el cas de l'artista kurd Ekran Özgen. El fet d'haver exposat a la Fundació Antoni Tàpies l'any passat va marcar un punt d'inflexió en la seva projecció internacional.

Mirar sense embuts els rostres de la guerra

El Fundació Han Nefkens - Fundació Antoni Tàpies Video Art Production Award valora el treball d'artistes emergents, de 40 anys o menys, que viuen a l'Àsia occidental o central i
que han establert una trajectòria sòlida però encara no han rebut el reconeixement
d'institucions d'art internacionals. A més d'aquest premi, la Fundació Han Nefkens n'organitza tres més amb ARCO, amb artistes del país convidat a la fira que exposaran a Matadero Madrid; amb la Fundació Joan Miró, adreçat a artistes asiàtics, i amb el Museu d'Art Contemporani de Seül, per a artistes coreans.

Més continguts de