PRESENTACIÓ DE 'VERBÀLIA 2.0' LUZ DE GAS 9 DE MARÇ CròNica Literària
Cultura 10/03/2011

Sigueu tots benvinguts al gran país Del lleure, el joc i la diversió

Enric Sòria Josep Lambies
2 min
El mag de les paraules Màrius Serra i el seu col·lega Joaquim M. Puyal van liderar la comunitat de verbívors a Luz de Gas .

No calen ni passaports ni visats. Les fronteres del país de Verbàlia són obertes per a tots els amants del joc, del lleure i de la diversió, dels enigmes i dels trencaclosques lingüístics; llàstima que aquesta nit s'hagi traslladat al Luz de Gas, que funciona per llista. Verbàlia és un Estat sobirà, independent i sense llei d'estrangeria. O, com a mínim, això assegura el seu creador, Màrius Serra, que es presenta amb camisa i americana ratllades i les patilles fins a tocar de la barbeta per celebrar els deu anys de la presentació del Verbàlia , "el gran llibre sobre els jocs". I no hi ha res millor per homenatjar-lo que una segona versió actualitzada, el Verbàlia 2.0 . "Aquest cop, el país té tres dimensions", diu l'autor.

La gresca ha posat catifa vermella per als verbívors més exquisits. Alguns fan cua des d'abans de dos quarts per aconseguir un bon lloc a la pista de circ. A dins els llums vermells, la subtilesa del jazz i algunes pastetes salades comencen a escalfar els mil i un misteris que prepara la nit. La cantant Nina arriba poc abans que pugi a escena Joaquim Maria Puyal, que aquests dies també s'ocupa de presentar el seu llibre, Aicnàlubma . Puyal treu el millor dels seus somriures, i conscient del seu carisma comença a parlar davant del micròfon: "Voldria fer una presentació com la de la pel·lícula Cabaret , però jo no sé cantar ni ballar. El que sí que puc fer és demanar un fort aplaudiment per al mag de les paraules". I totes les mans piquen mirant a l'escenari de la Sala B. El rei dels mots encreuats no triga a baixar per les escales.

Màrius Serra i Roig. Va néixer l'any 1961: "L'1 de maig, el Dia del Treballador", recorda. Fill de Joaquim i Carme. Va estudiar filologia anglesa. És tècnicament casat; pràcticament, també. I avui, a més a més, està especialment cofoi, perquè, com diu Xavier Folch, fundador de l'editorial Empúries, presenta un remake del llibre que va publicar fa deu anys. En la nova versió, la 2.0, Serra ha cartografiat l'adorat país de Verbàlia en un taulell de joc. I, per explicar-ne les normes, recorre a un audiovisual molt instructiu que sens dubte fa tremolar el més verbívor. Hi ha opcions per a tots els gustos i colors.

La festa encara va a més. El següent entremès que Puyol i Serra presenten a duo és el concurs que han convocat per seleccionar el millor disseny de bitllet per a Verbàlia. D'entre totes les propostes, guanya la de Jaume Bach, que du el nom de mot -a la sortida, tothom tindrà dret a agafar-ne un feix-. Pel que fa a Bach, s'ha convertit en conseller d'economia del país. Però encara queden unes quantes ocurrències. Serra corona dos verbívors de raça per haver resolt un enigma amagat dins de la caixa del joc. I, quan tothom creia que la gresca s'havia acabat, fa una última demostració del seu enginy amb un joc col·lectiu. Així, els compatriotes de Verbàlia poden demostrar els seus dots de bons ciutadans.

stats