Cultura 04/09/2011

S'inaugura l'exposició més gran que mai s'ha dedicat a Dalí a Rússia

'Salvador Dalí' reuneix a Moscou 45 pintures i 70 dibuixos de totes les seves èpoques

2 min
Una obra de l'exposició 'Salvador Dalí'

La primera dama russa, Svetlana Medvédev, va inaugurar divendres passat, a la seu del museu Puixkin, a Moscou, l'exposició Salvador Dalí de la Fundació Gala-Salvador Dalí, en el marc de l'Any Dual Espanya-Rússia.

"De vegades tractem d'entendre què és l'eternitat. A l'hora de trobar-nos amb un mestre de tal grandesa ens adonem que l'eternitat és l'art", va dir, emocionada, la dona del president rus, Dmitri Medvédev, després de recórrer els passadissos de l'exposició.

La inauguració va superar totes les expectatives dels organitzadors pel nombre de famosos que van arribar a la inauguració de la major mostra antològica de Dalí celebrada fins ara a Rússia.

A l'acte van acudir l'ambaixador espanyol a Rússia, Luis Felipe Fernández de la Penya, el ministre de Cultura rus, Aleksandr Avdeevo, Zurab Tseretelli –un dels principals arquitectes russos– i molts altres personatges del món de la cultura russa.

"Ser avui a Moscou amb una gran part de la col·lecció de la nostra fundació és molt important", va dir el director gerent de la Fundació Gala Salvador Dalí, Joan Manuel Sevillano, en pronunciar el discurs inaugural de l'exposició.

L'exposició consisteix en un recorregut per la producció daliniana, des dels anys 20 fins a les seves últimes teles, i ofereix al visitant l'oportunitat d'apreciar l'evolució, no només tècnica, sinó també de les influències, els recursos temàtics, els referents ideològics, el simbolisme i l'original univers de Dalí.

El projecte expositiu ha estat dissenyat pel prestigiós pintor rus Boris Messerer, escenògraf del teatre Bolxoi, amb patrocini de la fundació cultural russa Svyaz Vremión, i reuneix 25 olis, 20 aquarel·les, 70 dibuixos i nombroses fotografies, obres totes elles prestades exclusivament per la Fundació Gala-Salvador Dalí.

La detallada selecció d'obra realitzada per la Fundació Dalí i pel Museu Pushkin pretén oferir al públic moscovita una mirada exhaustiva a la trajectòria vital i artística de Dalí, i també explorar la seva última etapa.

La directora del museu Puixkin, Irina Antonov, i els comissaris de la mostra, la directora del Centre de Estudis de la Fundació Dalí, Montse Aguer, i el conservador del museu rus, Alexei Petujov, coincideixen que aquesta mostra aportarà nous elements per aprofundir en el coneixement de la producció daliniana a un públic que ha mostrat gran interès per l'artista i per la seva musa, Gala, nascuda a Kazan.

stats