CULTURA
Cultura 26/07/2011

Sinde: “Només alguns polítics qüestionen el retorn dels papers, els ciutadans hi estan a favor”

La ministra de Cultura diu que “seria millor que no s'haguessin produït retards” en el procés i els atribueix al fet que “no tothom comparteix els criteris de memòria històrica”. Confia, però, que “no hi haurà més travetes” i estableix un termini de sis mesos per completar el retorn dels documents

Redacció
2 min
La ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde / EFE

BarcelonaLa ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, ha explicat en una entrevista a RAC1 que el retorn dels anomenats papers de Salamanca a Catalunya s'ha retardat durant cinc anys des que es va aprovar la llei a causa dels “recursos i obstacles” que s'haurien intentat posar des de diversos estaments. “Només alguns polítics qüestionen el retorn dels papers, els ciutadans hi estan a favor”, ha dit la ministra, que creu que aquesta posició té a veure amb el fet que “no tothom comparteix els criteris de memòria històrica”. “Confio que no tindrem més travetes i que d'aquí sis mesos completarem el procés”, ha reblat Sinde, que es mostra convençuda que s'arribarà a un consens sobre què queda per retornar.

La ministra també ha parlat de la polèmica sorgida arran del dipòsit a Salamanca de l'arxiu del fotògraf Agustí Centelles. Sinde ha explicat que han estat els fills de Centelles, hereus de l'obra gràfica del pare, els qui han escollit que les fotografies vagin a Salamanca. La ministra ha insistit que les obres de Centelles “són de tots els espanyols, també dels catalans, allà on estiguin dipositades” i no ha descartat que acabin a Catalunya “si els hereus ho decideixen”.

Respecte al polèmic cànon, que recentment ha rebut un revés legal per part de les autoritats europees, la ministra ha opinat que “el tot gratuït no és cert ni sostenible”. Per Sinde, “la propietat intel·lectual està massa qüestionada” però és necessària perquè els autors puguin viure de la cultura. La ministra ha avançat que “en les properes setmanes trobarem una fórmula per harmonitzar els drets dels consumidors i dels creadors”. “Poc a poc anirem cap a un sistema de llicències”, ha dit Sinde.

stats