Cultura 15/02/2011

Campanyes a internet lluiten contra la llei Sinde hores abans que s'aprovi

Les iniciatives parteixen de www.nolesvotes.com o bé www.noalaleysinde.com i s'amplifiquen al Twitter

Miquel Codolar
2 min

MadridA poques hores de l'aprovació de la Llei Sinde al Congrés dels Diputats, que està dins de la Llei d'Economia Sostenible, els contraris a aquesta nova legislació s'esmeren en manifestar la seva posició a través d'internet. Avui hi ha la campanya "Sindex" que ha promogut www.noalaleysinde.com i on es convida als ciutadans a crear "una llista de paraules que continguin o s'assemblin" al cognom de la ministra de Cultura, Angeles González Sinde. A una altra web, www.nolesvotes.com, més de 92.000 persones s'han sumat al text que recorda que gràcies al pacte entre PSOE, PP i CiU la llei Sinde va ser impulsada per el Senat després d'haver estat rebutjada al Congrés al mes de desembre, informa Efe. Aquesta tarda els diputats la tornaran a votar per la seva aprovació definitiva.

Menys ressò que a la gala dels Goya

La campanya, però, no té ni molt menys el ressò que va tenir diumenge passat, coincidint amb la gala dels Goya, quan #operaciongoya va esdevenir l'ítem més utilitzat al Twitter a nivell mundial. Va ser durant la gala que el col·lectiu Anonymous va bloquejar la web dels premis i de l'acadèmia del cinema de l'Estat, i diversos activistes van aparèixer amb la màscara d'"V de Vendetta" a les portes del teatre on se celebrava la gala. A més dels crits en contra de la ministra de Cultura, la llei Sinde també va estar present a la gala al discurs del president de l'acadèmia, Alex de la Iglesia, que va dir que "internet és la salvació del nostre cinema".

Les webs tindran 48 hores per retirar els continguts que vulnerin la llei

Després d'un any i dos mesos de tramitació, de ser tombada al Congrés a finals del 2010 i després rebre el 95% dels vots favorables del Senat, avui retorna al Congrés per l'aprovació definitiva, amb algunes modificacions. Previsiblement rebrà el suport del PSOE, PP i CiU. Després de la seva aprovació es posarà en marxa del desenvolupament d'un reglament per formar la Comissió de la Propietat Intel·lectual, que dependrà del ministeri de Cultura i podrà bloquejar pàgines web amb continguts subjectes a drets d'autor després d'emetre l'ordre judicial. Quan estigui constituïda la comissió podrà començar a tancar pàgines web i demanar que es retirin continguts. Els infractors tindran 48 hores per retirar-los per les bones, i si això no passa es tancaran les webs. Les primeres denúncies es podran fer l'estiu.

stats