Música

El Sindicat de Músics Activistes reclama mesures d'urgència per fer front a la crisi

Demana "la creació d'una prestació extraordinària per a les treballadores intermitents"

"Cal crear una prestació extraordinària dirigida a les treballadores intermitents de la música i, en general, de l’art i la cultura, que permeti a les artistes sense ingressos afrontar els següents mesos sense feina", explica el Sindicat de Músics Activistes de Catalunya (SMAC!) en un manifest que ha publicat aquest dissabte i que ha difós a les xarxes amb l'etiqueta #JoEmQuedoSenseFeina.

"La música és una feina com qualsevol altra i també està patint els efectes negatius d'aquesta quarantena. Les treballadores de la música necessitem mesures urgents per combatre la crisi del coronavirus. Necessitem unir-nos davant la precarietat i la incertesa", afegeix el comunicat abans de reclamar mesures d'urgència per fer front a la crisi a les diferents administracions.

Les mesures que reclama SMAC! són:

  1. Declarar els béns culturals com a béns de primera necessitat, com ja ha fet Alemanya.
  2. Crear una prestació extraordinària adreçada als treballadors i les treballadores intermitents de la música i, en general, de l'art i la cultura.
  3. Habilitar l'accés a la prestació d'atur amb les mateixes condicions que les establertes al Reial Decret Llei 8/2020 per als treballadors d'aquests sectors.
  4. Revisar els deures fiscals i de cotització a curt i mitjà termini dels treballadors autònoms del sector i de les empreses més petites i fràgils, i flexibilitzar el pagament de l'IVA del primer trimestre del 2020.
  5. Ampliar la prestació extraordinària per cessament d'activitat durant tot el període de la crisi.
  6. Agilitzar els pagaments pendents per part de les administracions perquè es facin durant els mesos de març i abril.
  7. Realitzar el pagament íntegre de les actuacions cancel·lades a causa del coronavirus que estiguin organitzades per l'administració pública o que basin els seus pressupostos en subvencions públiques ja atorgades. En cas que sigui impossible, almenys ajornar totes les actuacions cancel·lades amb avançament previ dels caixets.
  8. Suspendre el pagament de lloguers, hipoteques i recursos bàsics (aigua, llum i gas) per a qui deixi de tenir ingressos arran de la crisi sanitària.