INSTITUCIONS CULTURALS
Cultura 18/02/2012

Sintes aposta per la continuïtat al CCCB

Marçal Sintes per fi es va presentar ahir com a nou director del CCCB amb el pressupost de 9,5 milions aprovat i un programa heretat. Va defensar un projecte continuista i ambiciós.

Laura Serra
2 min

BARCELONA.Si algú temia una revolució o una involució al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) pot respirar tranquil. El nou director, que va ocupar el càrrec fa tot just un mes per rellevar l'històric Josep Ramoneda, ha arribat amb ganes de seguir el camí traçat pel seu predecessor. "El CCCB és sens dubte una història d'èxit, i per tant el primer objectiu és que continuï", va defensar ahir Sintes.

El nou director va esbossar quina serà la seva línia d'actuació a partir de quatre conceptes que seran la base del pla estratègic 2012-2016 que presentarà abans de l'estiu: la primera és la "continuïtat", i vol posar "el personatge al servei d'una institució" i no al revés. "No vull que d'aquí quatre anys aquest sigui el centre de Marçal Sintes", va assegurar. La segona idea clau és el "reforçament dels objectius", i això voldrà dir fer alguns canvis per adaptar-se a la crisi i esforçar-se per buscar recursos privats, a través del lloguer d'espais o del mecenatge, buscar coproduccions i forçar les itineràncies de les mostres. El tercer objectiu és "l'obertura a veus diferents i discrepants", perquè el CCCB no sigui un espai d'una tendència sinó que ningú se'n pugui sentir al marge, "sense que amb això hi hagi cap crítica implícita a l'anterior etapa", va assenyalar, conciliador. I finalment, l'"ambició per jugar a la primera divisió internacional, de manera que caldrà assumir alguns riscos amb el perill d'equivocar-se", va avisar.

Aquest és el full de ruta que guiarà la direcció del periodista i professor Marçal Sintes al capdavant de l'única institució catalana que es dedica exclusivament "a les idees, a confrontar-les, rebatre-les i a generar noves línies de pensament", va dir per definir el CCCB. I això ho farà amb un pressupost minvat, de 9,58 milions d'euros, un 15% menys que l'exercici anterior i un 24% menys respecte de l'any 2009, cosa que indica la rebaixa progressiva dels pressupostos dels últims anys, i això malgrat que el centre ha augmentat un 30% de superfície gràcies a la rehabilitació del teatre. "Ens trobem en el mínim perquè el centre continuï sent de qualitat i pugui fer el servei públic que ha fet fins ara. Si es retalla més, el model i el projecte patiran", va apuntar. La seva aposta és mantenir l'activitat i la qualitat: "No farem sèrie B".

Aplicar un programa heretat

Sintes ha assumit el 100% de la programació que havia dissenyat l'anterior equip -i va aprofitar per anunciar que s'està buscant un nou cap d'exposicions en substitució de Jordi Balló-. Quant a les exposicions, en va destacar, a banda de Pantalla global -en aquests moments a les seves sales-, la mostra de Xavier Albertí i Eduard Molner -El Paral·lel 1900-1939- i la dedicada a la fotografia de Martin Parr, a més del tradicional World Press Photo i una selecció del festival Visa pour l'Image de Perpinyà.

El CCCB continuarà acollint els cicles de debat habituals -al voltant de la ciutat, la ciència, les virtuts o la immigració- i proposant nous itineraris urbans fins i tot en bicicleta, reforçarà l'aposta per les xarxes i aixoplugarà festivals com l'Ovni, el Sónar, l'Hipnotik, Dies de Dansa, el Món Llibre i cicles com l'Xcèntric i el Gandules. De cara al maig del 2013 ja tenen previst una mostra, La Roma de Passolini ,que viatjarà a París, Roma i Berlín.

stats