Art
Cultura 05/12/2011

S'investiga la venda d'obres falses de Robert Motherwell i Jackson Pollock a Nova York

La galeria novaiorquesa Knoedler & Company hauria comercialitzat les obres, que van ser introduïdes al mercat per la marxant mexicana Glafira Rosales

Ara
2 min
'Spanish elegy', obra fins ara atribuïda a Robert Motherwell

Les pintures i dibuixos de Robert Motherwell i Jackson Pollock que durant anys han venut les elits artístiques de Nova York podrien ser falsificacions, com apunta el New York Times.

Les autoritats federals americanes investiguen l'autenticitat de les obres que un col·leccionista britànic va adquirir per 17 milions de dòlars. Les obres van arribar al mercat a través d'un marxant poc conegut de Long Island, Glafira Rosales. Ann Freedman, que fins el 2009 va dirigir la galeria Knoedler & Company de Nova York, hauria venut alguna d'aquestes peces. També n'hauria comercialitzat el marxant d'art independent Julian Weissman, que havia estat representant de Motherwell.

Divendres de la setmana passada, un col·leccionista de Londres que havia comprat l'obra Untitled 1950 de Pollock per 17 milions de dòlars va presentar una denúncia contra Freedman al·legant que la peça era falsa. Dos dies més tard Knoedler & Company, que no està implicada en la investigació, va tancar després de 165 anys d'història.

Una experta hauria demostrat que dos dels pigments utilitzats a la pintura no existien quan el pintor era viu; altres professionals han refutat l'autenticitat de prop de quinze treballs que Rosales va introduir al mercat. Freedman i Weissman, en canvi, han dit que creuen fermament en l'autenticitat de les obres comprades a la marxant mexicana que va aparèixer al món de l'art el 1993.Rosales ha comercialitzat obres de Motherwell, Pollock, Rothko, Franz Kline, Clyfford Still i de Kooning, però el catàleg s'ha arribat a posar en dubte davant dels pocs detalls que ofereix dels origens de les obres. La marxant afirma haver-hi accedit a través d'un col·leccionsita que les havia comprat directament als artistes als anys cinquanta.

El 2009 l'FBI va iniciar una investigació i a principis d'any, la taxació encarregada per un comprador independent de l'obra Spanish Elegy de Motherwell va posar en dubte l'autenticitat de la peça que havia adquirit per

stats