REFLEXIÓ
Cultura 05/03/2014

El cicle ‘D.O. Europa’ convida a repensar qui som

Zygmunt Bauman i Orhan Pamuk passaran pel Born

Antoni Ribas Tur
2 min
L’escriptor turc i premi Nobel de literatura Orhan Pamuk tancarà el cicle D.O. Europa amb la seva perspectiva de les relacions entre Orient i Occident.

Barcelona“Estem obsessionats a tenir un quadre fix, i la construcció del que anomenem Europa és un quadre mòbil”, diu la periodista Mònica Terribas per explicar els fonaments de D.O. Europa, el cicle de converses que ha comissariat i que arrenca demà al Born Centre Cultural amb el sociòleg polonès Zygmunt Bauman i la pensadora russa Aleksandra Kania. “És un quadre que està canviant constantment per adaptar-se a les circumstàncies que li ha tocat viure”, subratlla la directora d’ El matí de Catalunya Ràdio. A més de Bauman i Kania, en les converses dels pròxims dijous hi participaran l’activista i pensadora francesa d’origen nord-americà Susan George (13 de març), la sociòloga holandesa Saskia Sassen (20 de març), el filòsof i politòleg algerià Sami Naïr (dia 27) i, per acabar, el premi Nobel de literatura turc Orhan Pamuk (3 d’abril).

Tot i que D.O. Europa està emmarcat en els actes del Tricentenari, les cinc converses “obviaran força el 1714”, explica la comissària. “Ens interessa reflexionar sobre el concepte d’Europa i el que anomenem identitat europea, dels valors, de la creació d’un terreny comú on construir una realitat política, que és on som ara, i de la defensa d’uns determinats drets -desgrana-. Sobretot al llarg dels últims temps tots els diferents grups i col·lectius que formen el que anomenem la identitat europea han anat teixint un terreny comú”, diu Terribas. Els participants analitzaran quin és aquest territori compartit i quins problemes té la seva construcció. Per la diversitat de la seva experiència i del seu currículum, oferiran una mirada “polièdrica” sobre aquestes qüestions.

Els reptes de ser europeu

El punt de partida del cicle és “l’experiment europeu”, diu Terribas citant Bauman. Suposa el repte més “arriscat” que tenen en aquests moments els països de la Unió, però l’autor de La globalització. Conseqüències humanes sosté que és “l’únic que pot reeixir en l’afany de transcendir en el que anomena solidaritat universal”. Així mateix, en la primera sessió també s’apuntaran les dificultats a l’hora de forjar aquesta noció. “Els europeus viuen en el que Bauman defineix com un edifici de tres plantes. La identitat europea està atrapada entre aquest doble fenomen de la globalització i la transnacionalització i les pròpies polítiques locals de cada país”, explica la periodista.

Pel que fa a l’economia, Susan George analitzarà la influència que els Estats Units han tingut sobre Europa en les relacions comercials i econòmiques per damunt de les institucions. L’autora d’ Informe Lugano “considera que s’està dinamitzant la possibilitat de defensar els drets socials per damunt del sistema de mercats” amb moviments com els indignats i altres alternatives de debat ciutadà i de reivindicació col·lectiva. Els moviments migratoris seran un altre focus del cicle, conclou Terribas, tant per “la impossibilitat de les nostres societats de fer sobreviure la multiculturalitat i la interculturalitat amb la pròpia identitat” com per la necessitat d’analitzar “l’efecte que la influència d’altres cultures té en el concepte d’identitat europea”.

stats