PATRIMONI
Cultura 20/09/2012

La cripta de Santa Maria de Ripoll s'obrirà al públic

El delegat de Cultura a Girona confirma que l'última decisió sobre el claustre de Palamós està en mans de l'Ajuntament de la ciutat

Ara / Acn
2 min
Façana del monestir de Santa Maria de Ripoll

GironaLa cripta del monestir de Santa Maria de Ripoll serà visitable. Així ho ha anunciat el bisbat de Vic. S'hi instal·larà un sistema d'il·luminació i unes passeres perquè els visitants puguin accedir a aquesta part del temple, tancada al públic des del seu descobriment.

Construïda durant els segles X i XI i restaurada en diverses fases, Santa Maria de Ripoll és una de les joies més importants del Romànic català. A més d'església, també va ser durant molts anys el panteó dels comtes de Besalú i de Girona i, a dins, hi ha tombes d'alguns grans nobles i comtes de Barcelona, com Guifré el Pilós, Ramon Berenguer III o Ramon Berenguer IV. Durant molts anys es va sospitar que hi havia una cripta al subsòl del monestir, però no va ser fins a mitjans del segle XX que s'hi va iniciar una campanya arqueològica. Temps després, es va descobrir la cripta sota l'altar del temple. La sala de la cripta té planta rectangular amb un banc de pedra en cadascun dels murs laterals. Està coberta amb una volta de canó rebaixada i encara conserva l'enllosat original.

Antoni Baulida, delegat de Cultura a Girona, ha explicat que abans que es comencin a fer les obres, el bisbat de Vic ha d'acabar les prospeccions arqueològiques pendents. A més, també demana un estudi patrimonial de cada punt sobre el qual aniran fixades aquestes passeres provisionals perquè no es fixin sobre restes remarcables.

Antoni Baulida ha parlat de la polèmica a l'entorn del claustre de Mas del Vent de Palamós. Baulida ha recordat que els tècnics ja han arribat a una conclusió que determina que algunes de les peces sí que són autèntiques, però la majoria són una recreació. Per això, Baulida considera que Cultura ha fet en bona part la seva feina i que ara la pilota està a la teulada de l'Ajuntament de Palamós, que decidirà si creu que cal protegir aquestes restes o no. En tota cas, ha dit que el claustre pot ser com a màxim Bé Cultural d'Interès Local.

stats