Un manuscrit inèdit de Salvador Dalí aconsegueix 91.800 euros a Sotheby's

Es tracta d'un quadern de 42 pàgines amb textos i nombrosos dibuixos datat entre els anys 1930 i 1935

El manuscrit inèdit de Salvador Dalí que Sotheby's va subhastar dimarts al vespre va superar les expectatives i va ser adjudicat per 91.800 euros, el doble de les estimacions inicials. Aquest quadern inèdit conté textos i nombrosos dibuixos. Està datat entre els anys 1930 i 1935 i està enquadernat amb unes cobertes de color marfil i al llom té escrit el cognom de l'artista amb lletres vermelles. Va sortir a la venda dins una destacada biblioteca dadaista i surrealista.

La importància d'aquest quadern es troba tant en els textos, que estan en francès, com en els dibuixos. Cal tenir en compte que pertany als anys més emblemàtics de la vida i la trajectòria de Salvador Dalí, des de que va conèixer Gala el 1929 i el 1936. Pel que fa a les anotacions, n'hi ha en cinc pàgines, en tinta vermella i negra. Es tracta d'anotacions, crítiques, impressions d'art i anotacions de despeses. Els dibuixos són molt nombrosos: n'hi ha a 33 pàgines i representen personatges, nus, dibuixos eròtics, cavalls, cavallers i caps rafaelescos, entre altres. També hi ha un autoretrat i dos retrats de Gala i de René Crevel.

A més, els experts de la casa creuen que alguns dels dibuixos poden formar part del procés de recerca del 'Cavalier à Port Lligat', 'Le Cavalier de la mort' , o un estudi per a 'Le Grand tableau'

Als textos d'aquest quadern, Salvador Dalí va reflexionar sobre els cadàvers exquisits i va posar a un altre dels escrits el títol de 'Consideracions minucioses d'ordre psicològic sobre les supersticions".

L'etapa surrealista de Dalí, la més cobejada

L'època surrealista de l'artista empordanès ha protagonitzat algunes de les adquisicions més significatives de La Fundació Gala-Salvador Dalí, com l'esbós de 'La mel és més dolça que la sang' 'Carretó fantasma' i 'Violetes imperials'. També va comprar, el 2006, un manuscrit inèdits d'aquells mateixos anys a Christie's de Londres per 42.000 euros. El manuscrit porta per títol 'Admosferic-Animals-Tragédie. Espectacle surreáliste' (1932), era propietat de col·leccionista i empresari de la premsa Daniel Filipacchi, i és una versió teatral breu de l''Angelus', de Millet, una pintura que va obsessionar Dalí. A la mateixa subhasta on surt a la venda el quadern inèdit de Dalí també surten a la venda 11 pàgines més d'aquest text. I curiosament, la institució va comprar el 1993 un retrat que Dalí va fer a Crevel.

De fet, els manuscrits constitueixen un dels fons més importants dels documents conservats al Centre d'Estudis Dalinians. S'hi conserven prop de 680 documents, entre els quals hi ha els diaris de joventut i esborranys d'articles que l'artista empordanès va publicar a les revistes surrealistes 'Minotaure' i 'Le Surréalisme au Service de la Révolution'.