Publicitat
Publicitat

FOTOGRAFIA

Spencer Tunick despulla un miler de persones al Mar Mort

El fotògraf nord-americà, de família israeliana, volia cridar l'atenció sobre la crítica situació mediambiental del Mar Mort

L'artista nord-americà Spencer Tunick, famós pels seus retrats de nus col·lectius, ha fotografiat aquest dissabte un miler de persones sense roba i a la llum de l'alba a la riba israeliana del Mar Mort, el lloc més baix del planeta. "Aquest matí vosaltres també sou artistes", ha dit Tunick als participants quan la foscor de la nit encara inundava la platja, situada prop de la localitat d'Ein Gedi.

Des d'una petita torre de socorrista, Tunick ha dirigit la massa amb un megàfon. Primer ha demanat als joves voluntaris que es posesssin d'esquena a l'objectiu i després que s'estiressin a l'aigua, flotant, a més de quatre-cents metres sota el nivell del mar. "Estimo Israel i faig això per salvar el Mar Mort, que en cinquanta anys podria desaparèixer", ha dit més tard a la premsa el creador novaiorquès, que ha destacat que es tracta de l'"únic país de l'Orient Mitjà on es pot fer aquest treball". Tunick, que és jueu, ha recordat que la seva família viu a Israel i que el Mar Mort forma part dels seus records de vacances d'infantesa.

Entre els participants hi ha Guilad Limor, un israelià resident a Londres que ha participat en 14 de les 75 instal·lacions que ha efectuat Tunick des dels anys noranta. Al contrari, Daniela Gerson, de 29 anys i de Tel Aviv, hi ha anat per a aprendre a lluitar contra el pudor. Noam hi anava per motius menys personals i més mediambientals: "Bàsicament considero important generar consciència sobre el problema del Mar Mort, si bé és cert que no em fa vergonya despullar-me". Fins a 3.000 persones s'havien apuntat a aquesta mena de catarsi col·lectiva que fins a l'últim moment va estar en risc per les dificultats de finançament i les pressions polítiques i religioses a Israel. Tunick va recaptar els diners a través d'internet per complir un projecte amb el qual somiava des dels seus inicis com a artista. Més de set-centes persones van respondre a la crida i van aportar en total 84.000 euros.

Les

Etiquetes

Més continguts de

le
PUBLICITAT
PUBLICITAT