Subhasta
Cultura 22/03/2011

Tres milions d'euros per una escultura d'un déu maia

La peça és una important divinitat del període clàssic de la cultura maia d'entre el 550 i el 950 dC

Redacció
1 min
Subhasta escultura maia

ParísLa subhasta de la col·lecció d'art precolombí que durant anys va amassar l'industrial suís Henry Law ha batut tots els rècords. El total obtingut pel conjunt de peces ha estat de 7.452.914 euros. Una xifra que ha superat totes les expectatives, que no superaven en cap cas els 4 milions d'euros, segons ha explicat a l'Agence France-Presse (AFP) Jacques Blazy, l'expert en art precolombí que ha col·laborat en la subhasta.

La peça que ha assolit un preu històric ha estat una escultura maia que s'ha vengut per quasi tres milions d'euros. L'únic que ha transcendit del comprador és que "és europeu i que ha pagat 2.912.000 euros per l'escultura", segons Blazy. També s'ha venut per un preu històric, 900.000 euros, una figura olmeca del període preclàssic recent (300-100 aC).

"Hi havia molts compradors europeus i no gaires nord-americans pel baix preu del dòlar", segons fonts de la casa organitzadora de la subhasta, Binoche y Bergé et Associés. La col·lecció, que s'ha dispersat després de la subhasta, era la més important que existia al món, segons Blazy. Law va decidir desprendre's de la seva col·lecció després de ser víctima d'un robatori a casa seva, a la ciutat suïssa de Ginebra.

Unes altres figures que han cridat força l'atenció durant la subhasta eren les de mezcala, en pedra semipreciosa, que es van trobar a l'oest de Mèxic, en una regió on no es construeixen temples.

stats