Cultura 03/11/2011

Un Klimt robat en l'època nazi, venut per 36 milions de dòlars

L'obra venuda va ser retornada a un dels descendents de la família, que donarà al museu part de la suma recaptada amb la venda.

Efe
3 min
'Litzlberg am Atterse (Litzlberg al Attersee)', de Gustav Klimt

Nova YorkEl paisatge Litzlberg am Atterse (Litzlberg al Attersee), del pintor austríac Gustav Klimt, es va vendre ahir al vespre per 36 milions de dòlars en una subhasta que va celebrar Sotheby's a Nova York, en la qual també es va adjudicar una tela de Pablo Picasso, L'albada, per 20 milions. "La qualitat i la raresa d'aquest paisatge de Klimt són sensacionals", va dir el responsable del departament d'art impressionista i modern de Sotheby 's, Simon Shaw, en un comunicat de premsa, sobre aquesta obra pintada el 1914 i robada el 1941 pels nazis, l'estimació inicial de la qual era de 25 milions de dòlars.

Amb un preu de martell de 36 milions -encara que el seu comprador en pagarà 40,4 amb impostos i comissions-, l'obra és un dels paisatges més cars mai venuts de Klimt (1862-1918). Sotheby's ja va adjudicar el febrer de 2010 una altra obra d'aquest artista de la mateixa col·lecció, Església a Cassone - Paisatge amb xiprers, que amb un preu de 43,2 milions de dòlars va suposar un rècord per a un paisatge del pintor. Litzlberg am Atterse, que retrata els exuberants voltants del llac Attersee (Àustria) amb la paleta sumptuosa pròpia del pintor, va pertànyer a la col·lecció del magnat austríac Viktor Zuckerka, a qui li va ser confiscat per la Gestapo el 1941. Des de 1945 va formar part de les col·leccions de diversos museus, entre ells el Museu d'Art Modern de Salzburg, l'últim que l'ha tingut en el seu poder. Després d'anys d'investigacions, el juliol passat el quadre va ser retornat a un dels descendents de la família, que donarà al museu de Salzburg part del que recapti amb la venda, segons ha informat Sotheby's.

Respecte a l'oli de Picasso, L'albada (1967), l'artista es va retratar a ell mateix tocant una serenata a la seva musa del moment, Jacqueline Roque. Per aquest quadre, un de les obres estrelles de la licitació segons l'expert de la casa de subhastes, el seu comprador pagarà un preu final de 23 milions, sumant-hi impostos i comissions. "Les pintures de Picasso són cada vegada més desitjades, sobretot les dels seus darrers anys, perquè en la seva edat madura es va veure obligat a reinventar-se per poder competir amb artistes més joves", va valorar l'expert en declaracions a Efe.

En la mateixa licitació, l'obra titulada El pont d'Argenteuil i el Sena (1883), de Gustave Caillebotte (1848-1894), té nou propietari per 16 milions de dòlars, i So blanc (1908), de Vasily Kandinsky (1866-1944), es va vendre per 7,9 milions. A més, Sotheby's va vendre de forma privada abans de la licitació una altra de les peces que partien amb una valoració més alta, l'escultura d'Henri Matisse, Nu d'esquena (1er estat)" (1909). La companyia no va detallar el preu a què va vendre aquesta obra, que estava valorada amb un preu d'entre 20 i 30 milions de dòlars.

Les obres més destacades no troben comprador a Christie's

Sotheby's va ser més afortunada que la seva competidora Christie' s, en què les peces centrals de la licitació d'art modern celebrada dimarts es van quedar sense vendre, com va ser el cas d'una escultura d'una ballarina de l'artista francès Edgar Degas (1834-1917 ) valorada amb un preu d'entre 25 i 35 milions de dòlars. Tampoc va trobar comprador l'oli Dona dormida (1935) de Picasso, valorat entre 12 i 18 milions, ni l'escultura Dona de Venècia VII, que Alberto Giacometti (1901-1966) va elaborar el 1957 i era una altra de les peces que partia amb un valor estimat d'entre 10 i 15 milions. En la subhasta de Christie's, l'obra El mirall robat, de Max Ernst, va liderar la licitació després de ser venut per 14,5 milions de dòlars (16,3 amb impostos i comissions), de manera que es va marcar un nou rècord per a una pintura del autor.

Pel que fa a les vendes d'art contemporani, que se celebraran la setmana que ve, Christie's oferirà el 8 de novembre una de les primeres pintures que l'artista nord-americà Roy Lichtenstein (1923-1997) va realitzar el 1961 amb el seu estil pop característic per entre 35 i 45 milions de dòlars. D'altra banda, quatre obres de l'expressionista abstracte Clyfford Still (1904-1980) lideraran la pròxima subhasta d'art contemporani de Sotheby's, amb un valor conjunt de 50 milions de dòlars.

stats