ART
Cultura 14/05/2012

Les 5 obres d'art que han fet rècord en subhastes aquesta primavera

'El crit', d'Edvard Munch, s'ha adjudicat per 91 milions d'euros, el preu més alt de la història. En un més de maig sense precedents, Christie's, Sotheby's i Phillips de Pury van arribar a guanyar 574 milions d'euros en tres dies

Ara
1 min
'El crit', del pintor noruec Edvard Munch / EFE

BarcelonaMalgrat els aires de recessió econòmica mundial, les principals cases de subhastes nord-americanes han tingut un més de maig amb xifres d'adjudicacions rècord. La venda més destacada ha estat la de la pintura impressionista 'El crit', d'Edvard Munch, que es va subhastar per 91 milions d'euros el passat 2 de maig a la sala Sotheby's de Nova York. Es tracta de l'única versió de l'obra –que també té la singularitat de ser la més robada de la història– que encara quedava en mans privades.

Uns dies més tard, el 9 de maig, l'obra 'Taronja, vermell, groc', del nord-americà Mark Rhotko, es venia per 66,7 milions d'euros i superava les xifres de venda en art contemporani i de postguerra en una subhasta de la casa Christie's. En la mateixa subhasta es va vendre l'obra d'Yves Klein, 'FC1', que es convertia en la venda més cara d'un exemplar de l'artista: 28,3 milions d'euros. I per no trencar el ritme de xifres sense precedents, l'endemà dues obres van batre els registres de vendes personals de Roy Lichtenstein i Francis Bacon: tant 'Noia dormint', del primer, 'Figura escrivint reflexada al mirall', del segon, es van adjudicar per 35,7 milions d'euros a la sala Sotheby's.

Per les cases d'apostes tot plegat va suposar xifres inèdites: entre el 8 i el 10 de maig, Christie's, Sotheby's i Phillips de Pury van acumular vendes per valor de 573,9 milions d'euros. La subhasta d'art de posguerra i contemporani de Christie's va recaptar 300,7 milions d'euros, la major venda de la seva història.

stats