El Suprem admet el recurs dels Franco

Els nets del dictador denuncien els signants del projecte d’exhumació

La sala tercera del Tribunal Suprem ha admès a tràmit el recurs interposat pels nets de Francisco Franco contra l’acord del consell de ministres del 8 de novembre passat per exhumar el cos del dictador del Valle de los Caídos. L’exhumació podria quedar en suspens fins que no es dicti sentència. Després de més de 40 anys de democràcia, doncs, encara no serà possible treure les restes del dictador del Valle de los Caídos, que no és tan sols un monument que glorifica un dictador responsable de centenars de milers de morts, sinó que també representa la humiliació dels perdedors de la Guerra Civil.

L’advocat Luis Felipe Utrera-Molina, que és qui representa els nets del dictador, va assegurar a ' El Español' que l’acord de govern del 8 de novembre era susceptible d’impugnació segons l’article 25 de la llei de la jurisdicció, perquè “produeix indefensió o perjudici irreparable als drets o interessos legítims”. Segons explica Utrera-Molina, el recurs dels Franco també fa referència a les “irregularitats ja produïdes en el marc del procediment de l’exhumació, que hauria de tenir un caràcter col·lectiu respecte a tots aquells inhumats al Valle de los Caídos que no haguessin mort a conseqüència de la Guerra Civil, i tan sols s’ha incoat respecte a les restes mortals de Franco”.

Des que el govern espanyol va anunciar la intenció de treure el dictador del mausoleu, la família Franco no ha parat de batallar. Van exigir que fos enterrat a la cripta de la catedral de l’Almudena, al cor de Madrid, i que la cerimònia es fes amb honors militars. I això implica, entre altres coses, que soni l’himne estatal complet i que es facin descàrregues de fuselleria i es disparin canons.

Els Franco volen 21 canonades i set 'Viva España' pel seu avi

Un segon front obert

Els nets del dictador també han obert un altre front judicial per impedir l’exhumació: han presentat una denúncia per un presumpte delicte de prevaricació contra els catorze alts càrrecs que van signar el projecte de pressupost d’obra menor de les obres per extreure les despulles de Franco del Valle de los Caídos el 14 de novembre. La denúncia està signada per Jaime Martínez-Bordiú Franco en nom dels seus germans i es basa en el fet que tots ells eren “coneixedors” que un dels signants, el funcionari del Museu del Prado Víctor Cageao Santacruz, “no és director” d’immobles i medi natural de Patrimonio Nacional, i que tot i així va signar el projecte amb aquest càrrec per accelerar la tramitació de l’expedient.

Segons la denúncia, des de Justícia es va sol·licitar “a correcuita” el projecte per a l’exhumació, que “es van confeccionar en un sol dia i es va signar l’endemà”. A més, els nets de Franco creuen que els denunciats “es van confabular per vestir el càrrec de qui no el tenia i participar en reunions, fins i tot al mateix Valle de los Caídos” per “planificar tècnicament l’exhumació”.

A més de Víctor Cageao Santacruz, la denúncia presentada pels nets de Franco va dirigida contra la subsecretària de Justícia i instructora de l’expedient d’exhumació, Cristina Latorre; el president del consell d’administració de Patrimonio Nacional, Alfredo Pérez de Armiñán, i el subsecretari de presidència, Antonio Hidalgo López.