TEATRE
Cultura 09/01/2012

Un autor bloquejat a qui li encarreguen un text al TNC, protagonista de 't-ERROR'

L'obra de Jordi Oriol la interpreten els actors de la companyia T6, el projecte d'impuls a la nova autoria del Teatre Nacional

Ara
2 min
t-ERROR de Jordi Oriol al TNC

BarcelonaEl Teatre Nacional de Catalunya estrena aquest dijous, 12 de gener, un espectacle en què el tema principal és l'encàrrec que rep el protagonista, per part del teatre, d'escriure un text. L'escriptor ho intenta, però no ho aconsegueix perquè està perdut i bloquejat. L'obra, que es podrà veure fins al 5 de febrer a la Sala Tallers del TNC, és una proposta de Jordi Oriol i forma part de la sisena edició del Projecte T6 del TNC. Àngels Poch, Òscar Castellví, Oriol Genís, Anna Moliner i Carles Pedragosa són alguns dels protagonistes.

Oriol reflexiona sobre les seves pròpies pors com a escriptor. "Es molt lícita la reflexió sobre la pròpia creació", ha dit el director del TNC, Sergi Belbel. L'obra té una doble línia argumental. Per un costat hi ha aquest escriptor jove convidat pel TNC a fer un T6 i que s'acaba bloquejant. Una espècie d'autoparòdia amb sentit de l'humor. El mateix Oriol ha manifestat que quan li van proposar el projecte pel temps i condicions va considerar que era millor fer primer el text i després dirigir els actors. "Em vaig trobar sol intentant tenir un text acabat i m'era impossible fer-ho sol a casa i em vaig bloquejar". "D'aquí ve el tema de l'obra", ha afegit.

"Si tothom es llancés per un precipici –em deien quan era petit–, tu també t'hi llençaries?". Amb aquesta pregunta el protagonista de l'obra planteja la manca d'honestedat en dir les coses tal com són. "Sembla que ningú ja no s'atreveix a dir les coses pel seu nom. A anar a l'arrel i posar el dit a la nafra. Ja sigui per por, o perquè, avui dia, la franquesa ha deixat de fer mal". Tot i així ell es llença a la piscina i accepta aquest encàrrec. "Perquè sols duren les idees intangibles, els conceptes, les creences. Les fantasies. La pedra s'esquerda. La fusta es podreix. La gent... desapareix. I, de vegades, un eufemisme és més exacte que el que se suposa que està amagant".

stats