Arts escèniques
Cultura 14/12/2012

La colla dels Pesquis se'n va a la lluna al TNC

EL TNC estrena 'Viatge a la lluna', inspirat en un conte de Josep Maria Espinàs i dirigit per Pau Miró

Sílvia Marimon
2 min
Viatge a la lluna

BarcelonaPau Miró diu que la seva primera experiència com a director d'un espectacle familiar "ha estat alliberadora, m'he deixat anar". I això es nota. 'Viatge a la lluna' és un homenatge al sa costum de deixar volar la imaginació: "Si no anéssim a la lluna de tant en tant, no podríem baixar a la terra a solucionar problemes", afirma el director teatral.

'Viatge a la lluna' es va estrenar el 1966 amb música del compositor Xavier Montsalvatge i lletra de Josep Maria Espinàs. Era un conte molt senzill d'una colla de nens, els Pesquis (es diuen així perquè sempre se n'empesquen alguna), que un dia, avorrits, decideixen construir un coet que els ha de portar a la Lluna. Més de 40 anys després el compositor Albert Guinovart i Pau Miró han imaginat la segona part d'aquesta odissea espacial. Els nens tenen èxit en la seva aventura i arriben a la Lluna.

En aquest viatge espacial els acompanyen 14 músics de Murtra Ensemble, que toquen sobre l'escenari i juguen amb els protagonistes, i dos actors: Ivan Labanda i Xènia Reguant. Aquesta reinterpretació, feta a propòsit del centenari del naixement de Xavier Montsalvatge, també compta amb les il·lustracions de Sebastià Serra i les animacions de Jordi Caba.

"Parteixo del conte d'Espinàs per explicar una aventura al·lucinant a una Lluna que imagino com una gelateria gegant", explica Miró. "L'obra té un contingut moral que no vol dir 'moralista', reivindica la imaginació i la creativitat", afegeix el director teatral.

L'espectacle té moments de tot: "Hi ha moments més divertits i moments més lírics i introspectius", assegura Guinovart. Serra i Caba asseguren que ha estat relativament fàcil introduir-se en el món dels Pesquis. "Espinàs, en un moment del conte, descriu la lluna com un immens gelat de nata, a partir d'aquí vaig imaginar com havien de ser les il·lustracions", explica Serra. Serra utilitza fotografies d'objectes reals (blocs de fusta, gespa, embuts metàl·lics, didals, boles de gelat...) i il·lustracions i dibuixos. Caba explica que a l'hora d'animar aquest món d'infants es va inspirar en la música de Montsalvatge: "És molt descriptiva, tot escoltant-la em podia imaginar com es movien els nens".

'Viatge a la lluna' s'ha pogut fer gràcies a la beca Primer Acte de la Fundació Jaume Casademont, que ha tingut "una vida fugaç", segons ha explicat el director del TNC, Sergi Belbel, ja que només es va convocar l'any passat.

stats