Cultura 06/07/2019

També hi ha tot un Grec per als adolescents

El festival dissenya una línia d'espectacles per acostar el teatre als joves a partir de 13 anys

Laura Serra
3 min
Un moment de Titus Andrònic, la primera tragèdia que Parking Shakespeare porta al Parc de l’Estació del Nord en un mes de funcions gratuïtes i a cel obert.

BarcelonaAconseguir que els joves vulguin anar al teatre per gust i no per obligació escolar és un dels reptes eterns dels programadors. Fins ara ha sigut un sector de públic menystingut i oblidat, per difícil, però cada vegada hi ha més iniciatives que demostren que, amb una oferta adequada, la demanda apareix.

El Festival Grec ha dissenyat una línia específica d'espectacles per al públic a partir de 13 anys, on s'inclouen obres també per a públic general (de la mateixa manera que els espectacles per a joves també poden seduir els adults). També hi ha un itinerari d'espectacles per a públic familiar, que té la seva data clau el 14 de juliol al Teatre Grec, que s'obre tot a propostes per als més petits, amb concerts amb grups com Xiula i Doctor Prats, i companyies com Pessic de Circ, la Tantàgora, el Teatre Nu...

Un dels reptes del Grec Jove ha sigut justament promoure aquesta línia adequadament, i per això se'ls ha anat a buscar en llocs com els Espais Joves. També hi ha preus especialment econòmics per als joves menors de 30 anys.

La festa inaugural d'aquest cicle va anar a càrrec de Somsó, José y sus hermanas i Roba Estesa, dijous al CCCB. I a partir d'ara hi ha al programa fins a 17 espectacles en diversos espais alternatius que poden encaixar amb els gustos adolescents.

5 espectacles experiència

Future Lovers, de La Tristura (5 de juliol al CCCB), planteja qüestions sentimentals i afectives en format 'rave'.

Flam, de Roger Bernat (11-14 juliol al CCCB), convida un grup d'actors a viure emocions com si fossin en un 'reality'.

Una història universal, de David Espinosa (10-12 de juliol a La Vilella), capgira la història de la humanitat només amb una colla d'objectes.

Intersections, d'Obskené (15-18 de juliol a la Sala Hiroshima), convida directament activistes a explicar les seves lluites per canviar el món.

Oi Néoi (Els nous), de Constanza Brncic i Albert Tola (12-21 de juliol al CCCB), parteix de les experiències dels joves del Raval sobre identitat i diversitat.

Performance-activista

Así bailan las putas, de Sixto Paz (5-14 de juliol a l'Escenari Brossa), adapta el llibre de Júlia Bertran 'M'estimes i em times' a una classe de twerking.

*N!GGA i #Punk 100%Pop, de Nora Chipaumire (8-9 de juliol a la Hiroshima), és una de les descobertes del Grec, una performer d'origen africà que qüestiona com el poder i l'estatus es mostren amb el cos i el moviment.

A 24-Decade History of Popular Music, de Taylor Mac (11-12 de juliol al Teatre Lliure), és l'altra gran aposta internacional i radical del Grec, un 'performer-drag queen' que explica la història crítica dels Estats Units a través de les cançons.

Sorpresa i estètica

Manes, de La Fura dels Baus (17-21 de juliol al Museu Marítim), pot servir per conèixer una companyia històrica versada en la provocació, el llenguatge més radical i el joc amb el públic.

Fang, d'Animal Religion (31 de juliol), és un al·lucinant joc de Quim Girón amb un bloc de 500 quilos de fang i tot el que pot oferir a un artista de circ.

Conseqüències, de Moveo (24 de juliol, CaixaForum), proposa teatre físic i participatiu en temps de postureig i moviment constant.

Blackbone, de Gravity & Other Muths (12-13 de juliol, Teatre Grec), és una d'aquelles propostes de gran companyia de circ que meravella tots els públics.

Versions de clàssics

Les feres de Shakespeare, d'Els Pirates Teatre (fins al 28 de juliol al Condal), és una versió que dona veu a les dones i a la seva capacitat de canviar el destí.

L'amansi(pa)ment de les fúries i Titus Andrònic, de Parking Shakespeare (31 de juliol al Grec i al Parc de l'Estació del Nord fins llavors). La primera és una versió de Carla Rovira que capgira el masclisme del text original i la segona és una adaptació d'Israel Solà que posa en relleu el racisme a més de la violència estructural. Propostes per fer a cel obert i pensades per captar l'atenció de tots els passavolants.

Much ado about nothing, de David Espinosa (10-12 de juliol, La Vilella), juga amb personatges de l'imaginari popular (Godzilla, Leia, Hulk) per fer-los viure històries com 'Romeu i Julieta'.

En primera persona

També s'han ofert maneres diferents d'acostar-se al teatre a un públic que vol experimentar i viure en primera persona el seu oci: s'han fet assajos oberts, hi haurà tallers amb Els Pirates Teatre, Parking Shakespeare, La Fura dels Baus i La Tristura, i també hi ha postfuncions perquè els joves parlin amb els creadors d'obres com 'Intersections' (Obskené, 16 de juliol) i 'Oi Néoi' (Constanza Brncic i Albert Tola, 19 de juliol).

Aprofitant que el Grec celebra les jornades professionals, també s'ha convocat una cita destinada als professionals en què es donaran a conèixer quatre exemples de projectes guanyadors en aquest àmbit com En Residència de Barcelona i la Joven Compañía de Madrid.

stats