TEATRE
Cultura 19/12/2012

El Teatre Lliure tancarà tres mesos per un ERO

De juny a setembre el Teatre Lliure tancarà les portes i farà un ERO temporal que afectarà els 58 treballadors. És la decisió que ha pres Lluís Pasqual per assumir la retallada de mig milió d'euros del 2013.

Laura Serra
2 min
El director del Lliure, Lluís Pasqual, va anunciar ahir que tancarà el teatre del juny al setembre.

BARCELONATancar la paradeta. És l'única solució que veu factible el director del Teatre Lliure, Lluís Pasqual, per poder mantenir intacta l'activitat artística del teatre i alhora complir amb el pressupost sense endeutar-se. Per això, Pasqual va anunciar ahir al ple del patronat del Lliure que el teatre farà un expedient de regulació d'ocupació temporal (ERO) que afectarà tota la plantilla, de 58 treballadors, i que comportarà que el teatre tanqui de juny a setembre. Això, a més, farà que no puguin participar en el festival Grec amb un espectacle propi ni tampoc oferir les seves sales al festival. En tot cas, el Lliure cedirà l'espai, que és de titularitat municipal, a l'Ajuntament de Barcelona perquè pugui utilitzar-lo com a seu -a compte del pressupost del Grec.

Amb les xifres del pressupost del 2013 a la mà, la direcció del Teatre Lliure calcula que la retallada de les administracions públiques pujarà 563.000 euros més. En els últims tres anys el teatre ha vist com els ajuts públics davallaven pràcticament un 25%: dels 7,1 milions el 2010 han passat als 5,3 milions previstos el 2013. La Diputació encara no ha anunciat si modificarà la seva aportació, ni tampoc la Generalitat -que encara deu el 75% de l'ajut aprovat el 2012: 1,5 milions-, tot i que es preveu que retalli un 10% més. Qui sí que ha confirmat la retallada són l'Ajuntament (10%) i el ministeri de Cultura (25%). Igualment, els ingressos propis han baixat gairebé un 40% en els últims anys. Ahir, però, Pasqual destacava que aquest inici de temporada "tot i l'efecte psicològic i real del 21% de l'IVA" el Lliure ha guanyat públic en comparació al període de setembre a desembre del 2011 (26.000 espectadors i el 70% d'ocupació).

Que no paguin els artistes

"Fins ara les retallades repercutien a la part artística, es feien menys espectacles, perquè la nostra estructura ja és molt limitada per a les tres sales. Després de tocar os, no és just tornar a penalitzar els treballadors temporals, que són els creadors. L'única solució és fer un ERO temporal", va anunciar Pasqual. L'objectiu és "poder acabar bé la temporada i començar-la al setembre", i no repetir l'operació de l'any passat, en què es van cancel·lar tres obres i es va endarrerir l'inici de temporada un mes per fer front a les retallades.

L'expedient de regulació hauria de suposar un estalvi de 400.000 euros. Una part vindria de trencar el conveni amb el Grec (que representa un estalvi total de 220.000 euros, entre els costos d'obrir el teatre i els 80.000 euros de la coproducció escènica) i l'altra part són els 180.000 euros d'estalvi estructural que representa tancar els teatres tres mesos. Els 100.000 euros restants vindran d'un ajust intern més gran.

Pasqual no vol estar "angoixat" per què passarà d'aquí un any si les administracions no responen. "Ells no tenen cap altra solució que l'ERO perquè no tenen els diners. No ho dic en to de queixa. S'ha de ser pragmàtic". Al contrari del que va passar amb l'ERO del Liceu, el comitè d'empresa del Lliure ha acceptat la decisió. La recepta de futur de Pasqual, a més d'esperar "brots verds", perquè creu que "la llei de mecenatge no sortirà", és "ser més elàstics" en la programació. La producció d'espectacles propis i la política de preus són principis, per ell, irrenunciables per a un teatre públic.

stats