TEATRE
Cultura 18/07/2020

Teatre als centres sanitaris per millorar la detecció de la violència masclista

La companyia Dara representa un espectacle per a professionals en una iniciativa de l'ICS

Núria Juanico
2 min
Una escena de l'espectacle que es podrà veure als centres sanitaris catalans

BarcelonaUna dona va a l’hospital perquè té el braç trencat. Darrere d’aquesta fractura física, que li ha provocat el marit i que ella no pot explicar, en té moltes altres d’emocionals. La tasca del personal que l’atendrà no és només curar-li el braç, sinó també ajudar-la a sortir d’aquesta situació. Per això, l’Institut Català de la Salut (ICS) ha encarregat al dramaturg Roc Esquius teatralitzar quatre casos reals de violència masclista que es representaran davant dels professionals sanitaris d’hospitals i centres d’atenció primària d’arreu de Catalunya. “Les situacions amb què es troben els professionals no sempre són explícites. Volem crear referents als hospitals i dotar els treballadors que estan a primera línia sanitària de les claus perquè puguin prendre mesures”, explica l’agent d’Igualtat de l’ICS, Vanessa Garcia. Les quatre escenes teatralitzades s’han elaborat a partir d’experiències de professionals assistencials en violència masclista que elles mateixes van supervisar. La companyia Dara -formada per Núria Deulofeu, Isidre Montserrat, Sílvia Forns i Núria Florensa- serà l’encarregada de representar-les, a partir del setembre, als CAP i hospitals catalans.

Donar eines al personal sanitari

"Una de les nostres grans pors era no sortir del vocabulari tècnic sanitari, perquè ells ho detecten de seguida i la intenció és ser el més versemblants possible", explica Deulofeu. A una de les escenes, per exemple, parlen del RVD, el test per avaluar si una dona està en risc de violència. En una altra, una noia jove acompanyada de la seva mare visita l'hospital perquè pateix atacs d'ansietat. Sembla que ningú se n'adona, però el seu xicot la controla constantment a través del telèfon mòbil.

"Les escenes representen els casos més flagrants i evidents. Hem fugit de qualsevol justificació de l'agressor, perquè aquí no es tracta d'empatitzar amb ell sinó de donar eines al personal i de potenciar el treball en equip", assenyala Esquius. La iniciativa aborda temes com la comunicació amb la dona que pateix violència masclista, com interpretar el llenguatge verbal i no verbal, com generar un clima de confiança i com tractar emocions com la por o la inseguretat.

El projecte, que s'ha finançat amb els fons del Pacte d'Estat contra la violència de gènere del Ministeri de Sanitat, consistirà en representar les quatre escenes i en un col·loqui posterior amb els assistents. "Es plantejaran qüestions com quin ha de ser el seu paper, com es poden detectar els casos i com han d'estar preparats per abordar-los", subratlla Garcia. De moment, l'ICS ha programat 12 sessions a partir del setembre, cadascuna de les quals comptarà amb una vintena de treballadors com a públic.

stats