TEATRE
Cultura 26/09/2012

Poder, educació, sexe i raó, els dilemes d''Oleanna' que David Selvas dirigeix al Romea

Ramon Madaula i Carlota Olcina interpreten el professor i l'alumna que David Mamet enfronta en un thriller amb un cas d'assetjament sexual pel mig

L.s.
1 min
Madaula, Selvas i Olcina, a les portes del Romea

BarcelonaEl 8 d'octubre s'estrenarà la primera obra de la temporada del Teatre Romea que Julio Manrique ha dissenyat per aquest any. I arrenquen amb un plat fort: 'Oleanna', una de les grans obres de David Mamet que dirigeix David Selvas amb un tàndem d'actors de luxe: Carlota Olcina i Ramon Madaula.

Amb el nom d'una utopia [un intent de ciutat amb noves normes que es va aixecar als EUA al segle XVI, Oleanna], Mamet porta a l'ara i aquí el debat sobre l'educació i es planteja si és necessària o caldria replantejar-la. "Fot una hòstia a l'os perquè planteja si hem d'anar cap allà, si l'educació no és més pensar per nosaltres mateixos i no fer el que toca", diu Selvas.

L'obra, en clau de thriller, arrenca amb una alumna que només pretén aprovar i amb un professor de pedagogia que es vol replantejar de zero com ensenyar. Un conflicte molt confús relacionat amb un abús sexual acabarà canviant les tornes i dotant de més poder a l'alumna. "La gent ha de sortir sense saber de qui està a favor. Mamet situa l'espectador a un lloc que li costa de posicionar-se", diu Madaula. "Són personatges contradictoris, com a la vida. L'obra va de dues persones que no s'entenen. I el més trist, és que tots dos tenen raó i no s'entenen, i la cosa acaba molt malament".

stats