Cultura 02/09/2019

El Temporada Alta presenta la seva recepta contra el desconcert actual

El festival programa Korsunovas, Ostermeier, Jatahy, Rosa Maria Sardà i Àlex Rigola

Núria Juanico
4 min
'Macbettu' es podrà veure a Temporada Alta

GironaEl 28è Temporada Alta aterrarà el 6 d'octubre a Girona i Salt disposat a lluitar contra la incertesa actual. El festival ha programat 97 espectacles que combinen la creació internacional amb les produccions locals i que giraran enguany al voltant de la voluntat de trobar respostes sobre les qüestions més punxegudes de la realitat. "Davant del desconcert actual, el món artístic busca la solució fàcil: aferrar-se a una ideologia, o a microideologies, que donin solucions a tot. Però nosaltres no volem fer fotos del que passa al món, sinó obrir portes a diferents mons a través d'històries inventades", explica el director del festival, Salvador Sunyer.

Sota aquesta premissa, el Temporada Alta ha preparat una recepta escènica que viatjarà fins als clàssics i desplegarà propostes contemporànies per explorar des de la mort i l'amor fins a la prostitució, el turisme i la gentrificació. "Volem saber d'on venim i qui som, però també on som i cap on volem anar", afirma Sunyer. Guiant-se per aquestes incògnites, el festival tindrà 28 estrenes absolutes i 228 funcions i s'allargarà fins al 9 de desembre. El pressupost d'aquesta edició és de 3,2 milions d'euros.

De Shakespeare a la postveritat

A la tardor, Girona es convertirà en el pol d'atracció de grans noms de l'escena internacional. El festival s'inaugurarà amb dues propostes shakespearianes: la Royal Shakespeare Company, una de les companyies britàniques de referència sobre les obres del Bard, portarà 'Mesura per mesura'. En paral·lel, l'italià Alessandro Serra serà al festival amb la seva particular versió de 'Macbeth', titulada 'Macbettu'. Entre els artistes que passaran pel festival també hi ha l'alemany Thomas Ostermeier, que estrenarà 'Retour à Reïms', en què aborda els canvis polítics a les zones perifèriques i es pregunta per què qui vota l'extrema dreta és la gent més maltractada de la societat. Un altre dels habituals del Temporada Alta, el lituà Oskaras Korsunovas, parlarà de la postveritat i la propaganda a 'A man from Podolsk', mentre que la companyia flamenca TG Stan portarà la seva versió particular del clàssic de Harold Pinter a 'Trahisons'. El festival també acollirà el debut del portuguès Tiago Rodrigues, que homenatjarà els apuntadors a 'Sopro', i el primer documental del coreògraf francès Jérôme Bel, 'Rétrospective'.

La connexió amb l'Amèrica Llatina del Temporada Alta importarà en aquesta edició obres de creadors com l'uruguaià Sergio Blanco, que serà a Girona amb la seva germana per interpretar conjuntament 'Ostia', una peça sobre les relacions fraternals. L'argentí Claudio Tolcachir, autor de l'exitosa 'L'omissió de la família Coleman', s'endinsarà en els vincles afectius actuals amb 'Próximo', mentre que Txalo Toloza i Laida Azkona se centraran en la relació entre la barbàrie i la cultura contemporània amb 'Tierras del sud'. Un dels plats forts de la programació és 'A agora que demora' de la brasilera Christiane Jatahy, que farà una lectura de 'L'odissea' d'Homer des d'un punt de vista actual. "A partir del clàssic, Jatahy reflexionarà sobre els refugiats, Palestina i l'Amazones amb una obra que va més enllà d'un manifest polític", apunta Sunyer.

Les produccions d'autoria catalana

Dels 97 espectacles que es podran veure al Temporada Alta, més de la meitat són produccions d'autoria catalana. El festival impulsa clàssics com 'La mort i la primavera' de Mercè Rodoreda, que Joan Ollé ha adaptat i dirigit, i 'Paradisos oceànics' d'Aurora Bertrana adaptat per Josep Maria Fonalleras. "Venim dels clàssics i, per això, hem programat un piló de mirades sobre ells que reflexionen sobre com és la persona. No hem canviat tant", explica Sunyer. Aquestes mirades es compaginaran amb propostes contemporànies que abordaran un ampli ventall de temes, des del feminisme i la prostitució fins a la democràcia, el turisme i la mort.

Després de 'Vània' i 'Macho Man', Àlex Rigola estrenarà enguany 'Aquest país no descobert que no deixa tornar de les seves fronteres cap dels seus viatgers', una reflexió sobre la mort a partir de l'experiència de l'actriu Alba Pujol i el seu pare, malalt de càncer. Rosa Maria Sardà rescatarà 'Crec en un sol Déu', que va representar el 2015 al Teatre Lliure i que en aquesta ocasió dirigirà, i Carlota Subirós estrenarà 'GRRRLS!!!', una peça sobre la lluita feminista.

Marta Carrasco estrenarà 'Jo dona'

El Temporada Alta tindrà diverses propostes de dansa, entre les quals destaca 'Jo, dona' de Marta Carrasco, en què s'abordarà la transsexualitat, i 'Red room' de Sol Picó i Susanna Barranco, que portaran la prostitució als escenaris. A més, el festival impulsa aquest any el projecte Artèria, adreçat al públic de menys de 30 anys, i ha produït 'Livalone', una peça de Francesc Cuéllar i Alejandro Curiel sobre la gentrificació.

De l'escena madrilenya el festival portarà aquest any un dels espectacles més prometedors d'aquesta edició, 'Una costilla sobre la mesa. Madre', en què Angélica Liddell explora la relació amb la seva mare. També es podrà veure 'Romancero gitano' de Federico García Lorca, que suposarà el retorn del director Lluís Pasqual als escenaris catalans després de deixar la direcció del Teatre Lliure. I Shaday Larios i Jomi Oligor es preguntaran què significa ser turista i la recerca de paradisos perduts a 'La melancolía del turista'. A la programació no hi faltarà tampoc el ja tradicional Torneig de Dramatúrgia, que en aquesta edició farà pujar al ring teatral de la Sala Planeta autors com Alícia Serrat, Laura Gost, Alejo Levis i Daniel J. Meyer.

Els 15 espectacles imprescindibles del festival

Mesura per mesura

Shakespeare inaugurarà el festival amb dues propostes. La prestigiosa Royal Shakespeare Company portarà Mesura per mesura i l’italià Alessandro Serra presentarà una peculiar versió de Macbeth, Macbettu.

Retour à Reims

Per què la gent que vota l’extrema dreta és de classe baixa? Amb aquesta premissa, Thomas Ostermeier traça una contundent reflexió política a partir d’un assaig del sociòleg Didier Eribon.

A man from Podolsk

La postveritat i la burocràcia s’entrecreuen en aquesta peça del lituà Oskaras Korsunovas. A partir d’un interrogatori policial, l’espectacle construeix un conte de terror sobre la pàtria i la il·lusió de llibertat.

Giselle

La coreògrafa sud-africana Dada Masilo reinterpreta el ballet de Giselle per convertir-lo en la història d’una heroïna actual explicada a través de ritmes africans i amb escenografia de William Kentridge.

O agora que demora

Els camps de refugiats a Líbia, la situació de Palestina i els indígenes de l’Amazones conflueixen en la relectura que Christiane Jatahy fa de L’odissea. La creadora brasilera s’hi aproxima des del llenguatge més experimental, fusionant cinema i teatre.

Sopro

Tiago Rodrigues va consagrar-se com un dels directors de prestigi internacional amb Sopro. L’obra ret un homenatge als apuntadors amb una història carregada de bellesa.

Aquest país no descobert...

El director Àlex Rigola porta a escena l’experiència real de l’actriu Alba Pujol i el seu pare, malalt de càncer, amb un espectacle de teatre documental en què tot és veritat.

Una costilla sobre la mesa. Madre

La irreverent Angélica Liddell torna al Temporada Alta amb un espectacle que és un rèquiem a la seva mare, morta l’any passat. La creadora porta a l’escenari una explosió d’amor, dolor, culpa i expiació.

La melancolía del turista

Shaday Larios i Jomi Oligor, especialitzats en el teatre d’objectes i miniatures, reflexionen sobre el turisme i la recerca dels paradisos perduts amb una proposta crítica plena de poesia.

KULTUR

El Conde de Torrefiel ha fet un spin-off de La plaza en què converteix el públic en un voyeur i l’enfronta amb una escena de sexe explícit que representen des de la performance.

GRRRRLS!!!

A partir dels manifestos feministes del segle XX i XXI, Carlota Subirós signa un projecte de teatre documental que recull les veus més potents i revolucionàries del moviment.

Livalone

Temporada Alta crea un itinerari pensat per als joves. De nova producció, ha encarregat a Francesc Cuéllar i Alejandro Curiel una peça satírica sobre la precarietat dels mil·lennials.

stats