El Temporada Alta acollirà un 'Cyrano' amb Lluís Homar i un 'Vània' d'Àlex Rigola

El festival de tardor de Catalunya ha presentat aquest dimecres les 17 coproduccions de la pròxima edició, entre les quals també hi ha l'obra de la britànica Sarah Kane 'Blasted', amb Pere Arquillué al capdavant del repartiment, i 'Dancing with frogs', de Sol Picó

Després de posar-se a la pell de tots els personatges de 'Terra baixa', Lluís Homar tornarà a trepitjar el festival Temporada Alta, que tindrà lloc a Girona de l'11 d'octubre al 10 de desembre. En aquesta ocasió, Homar encarnarà Cyrano de Bergerac en un muntatge dirigit i reescrit per Pau Miró. 'Cyrano' també comptarà amb Joan Anguera, Albert Prat, Àlex Batllori i Aina Sánchez al repartiment i, després d'estrenar-se a Girona, farà temporada al Teatre Borràs. L'espectacle és una de les coproduccions que el Temporada Alta ha donat a conèixer aquest dimecres.

"Aquest és l'any més complicat del Temporada Alta. Hem reduït en programació però no en produccions", afirma el director del festival, Salvador Sunyer. De les 17 coproduccions que impulsa el Temporada Alta, 11 són espectacles d' autoria catalana i 5 són muntatges en col·laboració amb altres companyies i teatres internacionals. En el cas de 'Cyrano', la intenció és donar continuïtat a la idea, encetada amb 'Terra baixa', de projectar una mirada diferent als grans clàssics.

Alhora, l'espectacle respon a la voluntat de "lluitar contra la idea que la cultura popular és fàcil i poc sofisticada", constata Sunyer. Per això 'Cyrano' segueix en gran part el plantejament del muntatge predecessor i també en manté l'equip. Tot i això, no serà una peça per a un únic actor, perquè aquesta fórmula, segons Homar, "ja no era atractiva". En canvi, l'actor posa èmfasi en "la vocació clara de l'espectacle d'arribar al gran públic" i de seguir amb "la declaració d'intencions iniciada amb 'Terra baixa'".

Rigola farà un 'Vània' en petit comitè   

La versió en català de 'Blasted (Rebentats)' de la dramaturga britànica Sarah Kane aterrarà al festival sota la direcció d' Alícia Gorina i en una coproducció amb el Teatre Nacional de Catalunya. L'actor Pere Arquillué encapçalarà l'obra, que està considerada un dels textos més contundents de Kane. Una altra de les estrenes destacades del Temporada Alta és la versió lliure de 'Vània', d'Anton Txèkhov, que portarà a l'escenari Àlex Rigola a través d'una coproducció entre el festival i el Teatro del Canal de Madrid. Seran funcions en petit comitè, amb capacitat per a 60 persones cadascuna.

Sol Picó també repetirà a Temporada Alta, on hi portarà 'Dancing with frogs' en una coproducció amb el Mercat de les Flors. Així mateix, el festival gironí acollirà 'La visita de la vella dama', dels Farrés Brothers i protagonitzada per Vicky Peña, i 'El metge de Lampedusa', dirigida per Miquel Górriz i encapçalada per Xicu Masó. Ambdós muntatges són coproduccions amb el Teatre Lliure i també faran temporada a la sala barcelonina.

A més, la companyia Mal Pelo presentarà 'The mountain, the truth and the paradise', un espectacle elaborat conjuntament amb el Theatre de la Ville de París i el Theatre de l'Archipel de Perpinyà. També passaran pel Temporada Alta 'Els nens desagraïts' de Llàtzer Garcia, 'No se registran conversaciones de interés' de Roger Bernat i 'IUanMI', de Laia Ayguadé i Jordi Oriol.