Publicitat
Publicitat

La polèmica 'Catalunya über alles!' s'estrena a Montreal

El seu director creu que la pel·lícula, que es projectarà avui al festival de Montreal, no és una visió "bonista sobre la immigració"

Catalunya über alles!, una incisiva cinta sobre la xenofòbia en un petit poble català, s'ha estrenat avui internacionalment al Festival de Pel·lícules del Món de Montreal, on el seu director, el català Ramon Térmens, ha defensat que no "és una pel·lícula bonista d'immigració ".

"He intentat que la història no sigui tòpica; volia anar més enllà de la denúncia fàcil, per això mostro les contradiccions dels discursos populistes xenòfobs i intento explicar les raons per les quals jo crec que arriben a la gent", va explicar Térmens en una entrevista amb Efe.

A Catalunya über alles! Térmens utilitza la xenofòbia d'un poble de l'interior de Catalunya per parlar d'"un fenomen europeu i mundial": "el que explica aquesta cinta es pot extrapolar a altres llocs d'Espanya o Europa, la intolerància està a l'ordre del dia i això ningú no ho pot negar ", ha assenyalat el director.

A la pel·lícula, hi té gran protagonisme un partit polític ultradretà amb lema i plantejaments idèntics al de la formació catalana Plataforma per Catalunya (PxC), que lidera Joan Anglada que es caracteritza pel seu discurs xenòfob.

"Encara que pot identificar-se amb un partit polític determinat, la pel·lícula va més enllà; parla de qualsevol partit europeu que té aquest tipus de discurs, no és una cosa que només diguin uns que surten a Catalunya, fins i tot partits majoritaris ja estan començant a adoptar part d'aquests discursos perquè els donen vots ", ha dit Térmens.

El director català, que va néixer en un petit poble de Lleida, reconeix que la seva pel·lícula "commociona pel que tracta i per com es tracta", i vol que convidi a la reflexió i al debat sobre un tema "candent que preocupa molt avui dia ".

"Jo no sóc polític, ni tinc partit; tampoc això és un retrat sociològic ni estadístic, jo simplement he fet una pel·lícula que planteja coses que importen a la gent", rebla.

Catalunya über alles! no s'estrenarà a Espanya fins al proper 30 de setembre però des que es va difondre l'extracte del film a la xarxa, a Térmens li han plogut crítiques dels que creuen que la seva pel·lícula "lloa el multiculturalisme alhora que retrata la societat catalana com a racista ", tal com pot llegir-se en una de les pàgines d'Internet que reproven la cinta.

"No entenc el perquè de la polèmica, per mi és una mica artificial perquè encara no s'ha vist la pel·lícula. Espero que la gent la vagi a veure al setembre i que així opini amb més coneixement de causa", ha dit el director català, a qui li ha agafat per sorpresa l'impacte que ha tingut el seu tercer llargmetratge.

Però el jove cineasta, de 36 anys, sap veure el costat positiu a la polèmica: "ha creat molta expectativa, sembla que la pel·lícula importa".

A l'espera de comprovar com la rep la taquilla espanyola, Catalunya über alles! ja ha convençut el circuit de festivals: a Màlaga va obtenir el Premi Especial del Jurat, el Premi del Jurat jove i una menció especial per l'actor Babou Cham i ha estat seleccionada per concórrer a la secció Made in Spain del Festival de Sant Sebastià.

A més, acaba de tenir la seva estrena internacional al Festival de Cinema de Montreal i viatjarà al London Spanish Film Festival i a la Pantalla Pinamar d'Argentina.

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT