Cultura 30/08/2016

Les Terres de l’Ebre, en plena efervescència cultural

J.g.
2 min
Una de les instal·lacions de Mar&Varvara que es poden veure al centre d’art Lo Pati d’Amposta.

Barcelona“Les Terres de l’Ebre eren un espai tradicionalment oblidat on ara estan passant moltes coses”, explica Vicent Fibla, director de Lo Pati, Centre d’Art de les Terres de l’Ebre, amb seu a Amposta i que es dedica a fomentar iniciatives i projectes en matèria d’arts visuals a les comarques del Montsià, el Baix Ebre, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, “molt territori però només 100.000 persones”, recorda Fibla. L’Eufònic no és l’únic esdeveniment que passa per aquest centre artístic, que també tira endavant iniciatives com el BIAM (Biennal d’Art Ciutat d’Amposta), l’aplec de poesia de Deltebre Bouesia i el festival de vídeo i art digital Strobe. A banda de centralitzar tots aquests esdeveniments, Lo Pati dedica gran part de la seva feina a desenvolupar un programa educatiu basat en la programació d’activitats al voltant de l’art contemporani.

Boom ebrenc

Fora del paraigua de Lo Pati, en els últims anys han aparegut un seguit iniciatives locals a les Terres de l’Ebre centrades en la dinamització de la cultura a la zona. Una de les més arrelades i exitoses és Deltebre Dansa, que va tenir lloc el passat mes de juliol i que, a més d’una àmplia oferta d’espectacles, també funciona com a espai per a la formació, tant per a aficionats com per a professionals del sector. L’organització xifra en 15.000 els espectadors de l’última edició, que va comptar amb la presència del corèograf belga Wim Vandekeybus.

També al juliol se celebra un esdeveniment que a poc a poc busca el seu lloc, el Formes Diverses de Vida, un festival de dos dies de música experimental que es fa a la zona del castell d’Amposta. Organitzat entorn de Boira Discos -segell discogràfic ebrenc amb grups com Shoeg, Ensemble Topogràfic i Forces Elèctriques d’Andorra-, busca consolidar-se entre les propostes més alternatives del país, apostant per canons musicals més allunyats dels cercles comercials. En la seva última edició van programar els francesos The Eye of Time, el valencià Negro o el projecte en solitari del guitarrista de Furguson, Regalim.

Una altra iniciativa centrada en concerts és el festival Pingüí de Flix, que ha revolucionat l’espai cultural de la Ribera d’Ebre apostant per la música indie habitual del circuit de Barcelona. En els seus dos anys de vida hi han actuat grups com Beach Beach, Las Ruinas i Me and the Bees, amb un notori èxit de públic, i ja han confirmat una tercera edició per a l’any que ve. Segons el director de Lo Pati, propostes com el Pingüí de Flix són positives per acabar “amb la típica nit jove de festa major”, i perquè “per fi s’aposta per una programació de qualitat”.

stats