Cultura 20/05/2012

Thomas Vinterberg porta a Canes l'antítesis de 'Celebración'

El cineasta danès encenta una nova etapa dins la seva filmografia amb la història d'una nena que acusa falsament el seus mestre de la guarderia d'abusos sexuals

Efe
2 min
El director danès Thomas Vinterberg, a la dreta, i l'actor Mads Mikkelsen / AFP

CanesEl cineasta danès Thomas Vinterberg ha desembarcat avui al Festival de Canes amb 'Jagten' ('La caça'), una història dura i realista sobre les falses acusacions i traïcions que sembla una "antítesis" del seu film més famós, "Festen" ("Celebración"). El nou film enceta una nova etapa en la carrera del director. "En aquests moments faig pel·licules que em fan sentir molt orgullós".

A 'Jagten', una nena de tres anys s'inventa una falsa acusació d'abús sexual, sense saber de què parla, contra un dels seus mestres de la guarderia, que és, a més, el millor amic del seu pare. La situació deriva en una absurda espiral d'acusacions contra el professor, interpretat per Mads Mikkelsen. Gairebé tots els seus amics i veïns li donen l'esquena abans que existeixin proves que l'inculpin. El director va insistir en què ha fet un film totalment de ficció encara que es va inspirar en diverses històries reals de suposats abusos sexuals, especialment un que va tenir lloc a Noruega els primers anys noranta.

El que va interessar al director, va dir, és com per a aquesta nena "la fantasia de que li ha passat alguna cosa, es converteix en part dels seus records" i que ho fa tot per satisfer els pares. "Hi ha la convicció de que les nens i els borratxos sempre diuen la veritat. Però és fals. El que nosaltres diem a la pel·lícula és que la gent a vegades menteix, fins i tot els nens", va explicar el director, abans de deixar clar que ens els casos d'abusos "els nens sempre són les víctimes". "Sabem que hi ha molts casos de pederàstia, però també d'acusacions falses", va dir Mikkelsen, que va destacar que la història es capbussa en com "en la societat actual, en un petit grup d'amics, tot pot canviar totalment i de sobte". L'actor que va dir que Lucas, el personatge que interpreta, "és un adult innocent víctima d'una caça de bruixes", un home que no sap dir que no això li causa problemes.

A més de la brillant interpretació de Mikkelsen, el fil compta amb la participació, igualment destacada, de la petita Annika Wedderkoop. El director no li va explicar tots els detalls del que li passa al seu personatge. Així i tot, l'interpreta amb tota la vulnerabilitat que demana la història.

Les paraules falses de la nena s'estenen arreu del poble "com un virus", va assenyalar el director. "Amb internet, el món s'ha convertit en un poble petit on proliferen els rumors. El que explica la pel·lícula, però, és l'amor entre els personatges i el fet intenten tornar-se a acostar tot i els malentesos que s'interposen entre ells"

Les paraules del director contrasten amb el final del film, que deixa "moltes portes obertes", per a l'espectador decideixi la seva pròpia interpretació dels fets. Com 'Festen', el seu anterior film, aquest nou treball del director mostra la cara més ombrívola de Dinamarca. Amb tot, el director fa afirmar que al seu país la major part de la població és feliç.

stats